Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Nem őröl, vendégeket fogad – a Hortobágy malom

Debrecen valamennyi fennmaradt szélmalma közül a Hortobágyi malom épülete maradt meg a legjobb állapotban. Az 1860-as években igen jelentős mennyiségben működtek a város gabonaőrlői, állítólag 100 malom is forgatta a kerekeit. Ezeknek a malmoknak az emléke ma már csak utca nevekben él, úgymint Ötmalom utca, Egymalom utca, Kétmalom utca és Malomköz.

Borítóképen: A malom a Hajdú-Bihari Napló 1973. szeptember 23-i számának fotóján

A Hortobágy malom 1864-ben épült és szél működtette egészen 1898-ig amikor gőzmalommá alakították át. Igen, már akkor sem volt szükség szélre, de a gőzmalom hangos volt, manapság pedig senki nem szeretné, haa malom nagy zajjal járna! De mi a történet? Nézzük!

A valamikor malom metszeti rekonstrukciója – 1990

Debrecenben, a keleti országrész élelmiszer-ipari központjában 1860 körül közel 100 malom működött. Nagy részük állatokkal hajtott ún. szárazmalom, de volt jó néhány szélmalom és – kuriózumként – néhány kisebb vízimalom is a hajdan sokkal bővebb vizű Tócó patak völgyében.

1864-ban épült az akkor Barcsay-szélmalomként, ma Hortobágy malomként ismert egykori épület, Közép-Európa legnagyobb szélmalma.

Ez azért érdekes, mert ebben a korban már inkább a gőzmalom volt jellemző. A modernizálásra azonban itt csak 1898-ban került sor Parragh Mór vezetése alatt, majd a gőzgépek szerepét 1929-ben gázgenerátoros motorok vették át.

A szélmalom vitorláira nem volt szükségük, ezért azt sajnos eltávolították, pedig ma is látványosság lenne.

Itt már gőzmalomként üzemel

Az egykori büszke szélmalom, és a hozzá épített két többszintes üzemépület kiürült. A malomhoz tartozó környező kisebb épületeket lebontották, helyükön egy benzinkút és panelházak épültek, de a szélmalom tornyának nagyságát ezek még csak kiemelték.

Műemlékvédelem alá került a toronyépület és a Böszörményi úttal párhuzamos szárny.

A műemlék épület hasznosítása szokás szerint szinte megoldhatatlan volt, álmodtak oda malom- vagy élelmiszer-ipari múzeumot, de pénz az nem volt rá.  Az épület a privatizációs időszakban magánkézbe került és az új évezredben kívülről szépen rendbe hozták, de…

A belső hasznosításra nem volt pénz, főleg mivel az ipari műemlék belső struktúrája semmi másra nem volt hasznosítható.

A pusztuló Hortobágy malom 1984-ben
A Debrecen újabb épületei által bekerített malom 1987-ben

Sok év után a hatóság ebben kénytelen volt engedni, így a belső hétszintes fastruktúrát kibontották, a gépek maradékát is elvitték. Az így kialakult üres térben EU támogatással 2013. augusztus 20-án, a Virágkarnevál apropóján nyílt meg a 4 csillagos Malom Hotel.

A hotel

A szálloda hétszintes, a toronyépületben van a csigarámpás lépcsőház panorámás üveg látvány lift-tel, az egykori magtárban kaptak helyet a szobák, összesen 44 férőhellyel. A lépcsőházat és a szobákat korabeli képek, telekrajzok, levéltári vázlatok díszitik.

A földszintet egy faszerkezetével és dekorációjával az eredeti malombelsőt idéző étterem foglalja el.

Ajánlott Cikkek