Hírek

Nem tud sebességet váltani az EU, de fenyegetőzik!

2020 júniusában mind a huszonhét tagország felhatalmazta az európai bizottságot, hogy a nevükben tárgyaljon az oltásokra vonatkozó előrendelésekről – mondta emlékeztetett Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek informális videókonferenciája után szerdán. Igen ám, de a beszerzés olyan lassú, hogy az már önmagában is jelentős egészségügyi kockázat! A botrányosan lassú EU most sem hazudtolja meg magát…

Miért baj, hogy az EU ezúttal is csak követi a világ eseményeit? Azért, mert miközben az egészségügyi szakemberek azon fáradoznak, hogy az oltás szükségességét felismertessék az emberekkel, az átlag polgár nem igazán jut el odáig, hogy oltást kapjon. Minden országban van egy oltási terv ugyanis, és amikor ilyen hiány van, akkor a tervnek megfelelően csak azok a csoportok kapnak a vakcinából, melyek a sor elején vannak.

Már ez is egy komoly probléma, de még nagyobb, hogy a járvány elhúzódásával egyre-másra jelennek meg a különböző mutációk, melyek aztán másként hatnak, gyorsabban terjednek, ne adj isten, még az is előfordulhat, hogy az eddig kifejlesztett oltóanyagokkal szemben immunis… Nagy-Britannia, vagy éppen Izrael is messze lekörözi az EU államait, hiszen ők nincsenek benne abban a körben, ahol az EU központi beszerzésére alapul az oltóanyag beszerzés.

A tavaly nyári megbízás a tagországok részéről egyébként logikus lépés volt, hiszen így nem versenyeznek egymással – ugyanazoknál a gyártóknál – az egyes országok, a gazdagabbak nem vásárolják fel a szegényebbek elől, és nyilván nem alakul ki egy felfelé tartó árverseny. Igen ám, de arra senki nem számított, hogy ennyire lassú a tempó… Pedig évtizedes „hagyomány” az EU-ban, hogy a döntések, és a tettek is rettenetesen lassan csordogálnak!

Miután a megállapodás érvényben van, a tagországok nem nagyon tehetnek más, mint Magyarország is; egy friss kormányhatározat jelent meg arról, hogy a kormány olyan vakcinákat is beszerezhet, ami nem az EU-ból érkezik. Ebből persze lehet még akár botrány is, hiszen az EU már korábban is meglehetősen érzékenyen reagált az efféle döntésekre, de az egyszerűen nem megy, hogy a EU nem teljesít (legalábbis nem időben), közben pedig gúzsba köti a tagállamokat, akik ebben az esetben nem politizálnak, hanem meg akarnak oldani egy igen égető problémát!

Reméljük, hogy gyorsulnak a szállítások, és a beszerzések sikeresek lesznek!

Ajánlott Cikkek