Hírek

Német gázpara: Két szék között a földre…

Németországnak nem sikerült megegyeznie Katarral az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentése érdekében történő gázszállításról, ugyanis a katari fél az Olaszországgal való együttműködést részesíti előnyben. Erről a Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN) számolt be az olasz Eni erőforrás-ellátására vonatkozó adataira hivatkozva.

A kiadvány szerint a két ország képviselői – Robert Habeck gazdasági és klímaproblémák minisztere és a katari emír – az erről szóló márciusi tárgyalások ellenére sem tudtak szerződést kötni a gázszállításról.

Habeck a múlt héten panaszkodott, hogy Katar nem akar „jó ajánlatot tenni”. A lényeg az, hogy az országok nem egyeztek meg a szállítási mennyiségben, a német terminálok pedig üresek, annak ellenére, hogy sikerült megállapodniuk egy hosszú távú energiapartnerségről.

Olaszországnak azonban sikerült tárgyalnia Katarral a gázellátásról.

„Az algériai, kongói és egyiptomi partnereinkkel kötött új gázszerződések nyomán idén júniusban az Eni csatlakozott a katari North Field East létesítményhez, amely a világ legnagyobb LNG-projektjének része” – mondta az Eni olasz energetikai cég vezérigazgatója, Claudio Descalzi.

Miért nem tudott megegyezni Németország Katarral? Mert az arab ország hosszútávú szerződést kívánt kötni, de a németeknek még mindig az az agymenése, hogy csak rövid távra kell nekik a gáz, amíg a megújulók nem képesek teljes mértékben lefedni energia-igényüket.

Az tehát, hogy most sem orosz, sem arab olaj nincs, annyit tesz, hogy az átmenet időszakában Németország folyamatos energiahiánnyal küzd majd.

Mik lehetnek ennek a következményei?

  • A nagyvállalatok olyan országokba telepítik termelő kapacitásaikat, ahol van hozzáférhető és/vagy olcsó energia.
  • A német foglalkoztatottság csökken.
  • A német polgárok életszínvonala nagyot esik.

Figyelem! A nagyvállalatok megoldják a problémát, nem kell sok idő, hogy termelésüket kihelyezzék, ugyanakkor a lakosság, amely kevésbé mobilis, nehezebben mozdul, igen komoly nehézségekkel néz szembe.

Ha pedig a tehetősebb réteg szedi a sátorfáját, és elköltözik – hiszen az ő mobilitásukat nem akadályozza semmi! -, akkor marad Németországban az alsóbb réteg, amely egyre nagyobb arányban bevándorlókat jelent…

Szép kilátások? Hát nem… De ez nem zavarja a balos-zöld vezetést, ők egyre gyorsuló sebességgel küldik a német polgárok vonatát a szakadék felé!

Ajánlott Cikkek