Hírek

Német közgazdász: Összeomlik az euró!

Thomas Mayer, a Deutsche Bank korábbi vezető közgazdásza és a Flossbach von Storch Kutatóintézet alapító igazgatója kiábrándító kilátásokat adott az eurózónára vonatkozóan. A Deutsche Wirtschafts Nachrichtennek nyilatkozva azt mondta, hogy az elhúzódó infláció “megölheti” az eurót.

Borítóképen: Euró bankjegyek és érmék (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Christoph Scholz, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Mayer hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank csak ront a helyzeten azzal, hogy folytatja a bankjegynyomtatást, és nem hajlandó vagy nem rendelkezik eszközökkel az infláció megfékezésére.

Biztos abban, hogy az infláció miatt az európaiak előbb-utóbb elkezdenek alternatívát keresni az euró helyett.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy az infláció nemcsak a gazdaságban, hanem a politikai és társadalmi szférában is negatív következményekkel járhat.

Emlékeztetett hogy az 1920-as évek elején a hiperinfláció hogyan juttatta hatalomra a nemzetiszocialistákat Németországban.

Április 20-án a Németországi Szövetségi Statisztikai Hivatal arról számolt be, hogy az üzemanyagárak Németországban az elmúlt 50 év legnagyobb éves növekedését mutatták. A közzétett adatok szerint az elmúlt év során a prémium benzin ára 41,9%-kal, a gázolajé 62,6%-kal, a könnyű fűtőolajé közel két és félszeresével – 144%-kal, átlagosan drágult az üzemanyag 47,4%-kal.

Egy dologban téved Mayer. A klímanácik máris itt vannak, a politikai kalandorok ezúttal megelőzték az inflációt…

Ajánlott Cikkek