Vélemény Vélemény-cikkeink

Német-német csúcs: Szereposztó megbeszélés

Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen az Európai Bizottság közös sajtótájékoztatót tartottak pénteken. Ha csak egy mondatban szeretnénk összefoglalni a hallottakat, ezt tudjuk mondani: A németek egész Európa uralmára törnek, de várhatóan fenntartják az Unió és Németország közti „munkamegosztást”, mind bel-, mind külpolitikai téren. A mondat kifejtése alább!

Borítóképen: Brüsszel, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke fogadja Olaf Scholz német kancellárt – Szereposztó megbeszélés

A német politika „közvetlenül felelősnek érzi magát az európai haladásért” Scholz szavai szerint. Ez a mondat azért így, ebben a formában eddig nem nagyon hangzott el, és lehántva róla a politikai mázt, annyit tesz, hogy Németország közvetlenül (értsd: az Unió megkerülésével!) kilép a bel- és külpolitikai porondra. De ez eddig is így volt- mondhatnánk…

Nem, eddig – a munkamegosztás szerint – az Európai Bizottság építgette az Európai Egyesült Államokat, ezt a folyamatot pedig Merkel háttéralkukon keresztül támogatta (néha akadályozta…). Most azonban nem ez lesz!

A munkamegosztás ugyan marad, de egyértelműbb lesz a támogatás, és mindez a nyílt színen történik meg, hiszen a balos-zöld kormány máris élvezettel falatozik von der Lexen asszony tálkájából!

„Németország nagyon fontos volt, és mindig is nagyon fontos marad közösségünk fejlődése szempontjából. Ezért nagyon biztató jelzés mindannyiunk számára az ön korai látogatása az Európai Bizottságnál.”

Ezt az EB elnöke mondta, nem kell különösebben nagy jelentőséget tulajdonítani neki, csak megerősíti a fent leírtakat. Eddig a farpofák kölcsönös lapogatása, de ami ezek után jött, az azt mutatja, hogy továbbra sincs igazi irány, és az Oroszországhoz fűződő viszony valószínűleg még hosszú-hosszú ideig nem rendeződik…

Ennek bizonyítéka, hogy kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kifejtette; az Unió kész a szankciós intézkedések szigorítására, de ez nem elég, új pénzügyi és gazdasági intézkedéseket is be kell vetni!

Itt nyilván Oroszország nemzetközi fizetési rendszerből történő kizárására gondolt, ami egy nonszensz, ugyanis amíg elengedhetetlenül szükséges az európai gazdaság számára az orosz olaj és a gáz, addig ez kivitelezhetetlen.

Persze léteznek más eszközök is, nem kérdés, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezen a ponton jött egy olyan mondat, miszerint a z EU jó kapcsolatokat akar Oroszországgal, de ez Moszkva viselkedésén múlik, aki – az EB elnöke szerint – fenyegetően viselkedik szomszédaival szemben. Bőven tudnánk vitatkozni arról, hogy ki és kit fenyeget, de nem ez a lényeg!

A lényeg az, hogy Scholz szerint a gáz fontos szerepet fog játszani az európai zöld átállásban, közben pedig von der Leyen arról beszél, hogyan kellene megfojtani Oroszországot.

Ez egész egyszerűen nem működőképes! Értjük mi, hogy ez eddig is így ment;

Az Európai Bizottság mindig felmondta az USA által megkívánt, jól betanult szöveget, Németország pedig a háttérben intézte az ügyeket – a gazdaságra koncentrálva.

Ideje lenne felismeri a tényt, hogy ezt Putyin pontosan tudja, és érti ennek a rendszernek a működését, ugyanakkor végtelenül bosszantja, hogy ő a világ gonosza, miközben az Oroszország kitermelte energiahordozók nélkül Európa hetek alatt bedőlne!

Arról nem is beszélve, hogy Oroszország nem az az ország, amit – különösen függő helyzetből! – diktátumokkal befolyásolni lehet. Helyesebben befolyásolható, de az eredmény pontosan ellentétes lesz a céllal, és végül Európa gazdasági sínyli meg az egész politikai mizériát, amit Oroszország körül kelt, tengeren túli gazdái parancsára.

Összefoglalva tehát; minden marad a régiben, de külpolitika tekintetében sokkal nyíltabb és konfrontatívabb időszak következik, Németország pedig várhatóan közvetlenül is beavatkozik majd az Európai Unión belüli politikai kérdésekben is!

Így osztották ki a szerepeket a németek, és így osztják fel Európát – maguk közt…

Ajánlott Cikkek