Hírek

Német nyugdíjasok: „Lenn délen édes éjen édent remélsz”

A közelgő tél magas fűtési árai miatt a német nyugdíjasok melegebb országokba kezdtek túrákat foglalni. Amint azt a szövetség augusztus 5-én megjegyezte, vezető utazásszervezők megerősítik, hogy a 2022-2023-as téli szezonban a fűtési megtakarítás lesz az egyik kulcsfontosságú keresleti tényező a német turisztikai piacon.

Borítóképen: Wuppertal, Lüntenbeck lakónegyed, Lüntenbecker Weg 37, egy nyugdíjas házaspár kőszobrai a kerti padon (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Im Fokus, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Tunézia, Törökország, Egyiptom, a Kanári-szigetek szerezték a legnagyobb népszerűséget az őszre és a télre. A TUI megnövekedett keresletet lát a Zöld-foki-szigeteken, Szenegálban, Thaiföldön és a Karib-térségben is.

Példaként a Bild egy Alsó-Szászországból származó idős német házaspárt idéz, akik 2023 januárjában nyolc hétre Tunéziába utaznak 1.800 euróért

A házaspár szerint a fűtés „megeszi” a pénzüket. Azt mondták, hogy jelenleg 400 euró bérleti díjat fizetnek. De figyelmeztették őket, hogy télen 200 euró helyett 600 eurót fizetnek a fűtésért. A teljes számla kiszámítása után úgy döntöttek, hogy Németországban havi 1.000 eurót csak lakhatásért és fűtésért fizetni rendkívül veszteséges számukra. Tehát Tunéziába mennek. Ráadásul a Földközi-tenger partján lévén, az all-inclusive rendszernek köszönhetően heti 300 eurót takarítanak meg élelmiszereken

A német utazásszervezők szerint a tunéziai szállodák 90%-a kedvezményeket kínál a németországi idősek számára, valamint hosszú távú, egymással kombinálható kedvezményeket – gyakran 21 napos vagy hosszabb tartózkodás esetén.

Augusztus 6-án a német média arra figyelmeztetett, hogy a rekord infláció és az üzemanyagárak emelkedése tiltakozási hullámhoz vezethet Németországban idén ősszel és télen. Berlinben, valamint Bajorországban és Szászországban már látható a tiltakozó tevékenység.

Egy nappal korábban vált ismertté, hogy a földgázt és zöldenergiát egyaránt szállító német RheinEnergie cég több mint 100%-kal akarja emelni a gázárat. A gázt eddig 7,87 eurócentes kilowattóránkénti áron szállították. Az árak emelkedése esetén azonban 18,3 eurócentre emelkednek az árak.

Július 14-én Vassilis Kikilias görög idegenforgalmi miniszter meghívta a német nyugdíjasokat, hogy a németországi gázválság közepette várják ki a telet a Földközi-tengeren. Hania kikötőváros polgármestere, Panagiotisz Szimandirakisz azt is megjegyezte, hogy Görögországban a németeknek nem kell otthonaik fűtésére gondolniuk.

A németországi gázszállítások csökkentek az elmúlt hónapban az Északi Áramlat turbináinak visszaszállításával kapcsolatos problémák miatt, amelyek az oroszellenes szankciók következtében alakultak ki.

Ez mind szép és jó, „csak” egy nagy probléma van: nálunk Kelet-Európában nem olyan tehetősek a nyugdíjasok, hogy délre menjenek a magas fűtésszámlák miatt… Ideje lesz „köszönetet” mondani a németeknek!

Ajánlott Cikkek