Hírek

Német önkormányzatok: Ne hagyjon ki minket az esőben! Németországi menekültválság

Jelenleg több mint egymillió ukrán menekült él Németországban. A más országokból érkező menekültek száma is növekszik. Az önkormányzatok túlterheltnek érzik magukat, egyre élesebb a költségekkel kapcsolatos vita – írja a Süddeutsche Zeitung.

Borítóképen: Menekültek fogadása (forrás: flickr, szerző: Marco Verch Professional Photogapher, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A polgármesterek szinte bocsánatkérően írtak Nancy Faeser német belügyminiszternek. Egy ilyen levél már „szokatlan lépés”. Szeptember végén azonban hét oldalon egyértelműen összefoglalták csalódottságukat: Minden lehetőséget kimerítünk, hogy segítsünk. Ám az önkormányzatok most maguk is „rendkívül bizonytalan helyzetben” vannak – panaszkodik a 23 önkormányzati vezető és körzeti adminisztrátora Rastatt Baden-Württemberg kerületéből.

Az ukrán menekültek nagy száma mindenekelőtt az önkormányzatokra és bevándorlási hatóságaikra nehezedik. Az élettér kapacitása és az egyéb ellátási ajánlatok egyszerűen kimerültek. Ennek ellenére egyre többen jönnének. „Az önkormányzatok a hátukat a falnak támasztják, veszélyes fordulóponthoz értünk” – írják az önkormányzatok. A hét oldal végén egyetlen felhívás található:

Kérjük, ne hagyjon kint minket az esőben, számítunk megértésére és támogatására!

Az országban sok hely úgy néz ki, mint a Rastatt kerület. Egyre több önkormányzat éri el befogadóképességének határát. A kormány arra számít, hogy a számok a következő hónapokban tovább emelkednek. A szövetségi belügyminisztérium szerint az Ukrajnából érkező menekültek száma szeptember végén ismét meghaladta a milliós határt, pontosan 1 001 867 embert regisztráltak. A tél folyamán még több is lehet – a háború menetétől és az ukrajnai ellátási helyzettől függően.

Emellett jelenleg jelentősen nő a más országokból, például Szíriából, Irakból, Afganisztánból vagy Törökországból érkező menekültek száma – például a balkáni útvonalon. Most pedig egyre több olyan orosz kereshetne itt védelmet, aki nem akar háborúzni Ukrajnában.

„Aki hozzánk menekül az ukrajnai háború elől, a segítségünkre szorul” – magyarázza Markus Lewe, a Német Városok Szövetségének elnöke és Münster polgármestere. „De nagyobb koordinációra van szükségünk a szövetségi és az állami kormányok között, amikor a védelmet keresők szétosztásáról van szó” – mondja Lewe.

A szövetségi és tartományi kormányoknak végre teljes egészében finanszírozniuk kellene a segélyt, és az áprilisi ígéreteknek megfelelően. Alapjaikat a menekültek nagy számához kell igazítaniuk

követelte Lewe.

De úgy tűnik, hogy a szövetségi kormány igyekszik lerázni magáról a terhet (a szerk.):

„Vannak olyan feladatok, amelyeket az alaptörvény értelmében a szövetségi államok vesznek át, ilyen például a menekültek elhelyezésének kérdése” – mondja Christian Lindner (FDP) szövetségi pénzügyminiszter. „Itt emlékezni kell arra, hogy ez a megosztottság van a szövetségi és az állami kormányok között.”

A szövetségi kormány idén kétmilliárd eurós költségek fedezésével lép közbe. De a teartományok azt feltételezik, hogy ez nem elég. Jövőre is hasonló nagylelkűségre szólítanak fel.

„A határhoz közeli szövetségi államok hamarosan csak ideiglenes szállások biztosításával lesznek képesek megbirkózni a menekültáradattal” – mondja Armin Schuster, Szászország belügyminisztere. Konkrét pénzügyi támogatást vár a szövetségi kormánytól a még fedezetlen költségekre 2022-ben és 2023-ban is.

Ha jön a tél, amikor a hideg és a nedvesség behatol a lerombolt ukrajnai házakba, akkor többen fognak hozzánk jönni

mondta Hendrik Wüst (CDU) észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök.

Most kell tisztázni a finanszírozást.

Faeser belügyminiszter jelezte, hogy a szövetségi kormány engedményeket tesz: „Minél tovább tart a háború, annál nehezebb elhelyezni és ellátni ennyi menekültet. Szorosan az önkormányzatok oldalán állunk.”

A városok azonban gyors megegyezést követelnek.

„A szövetségi kormánynak nem szabad pénzügyileg elbújnia, például amikor a megélhetési vagy egészségügyi költségekről van szó. Mert ezt egyedül nem tudjuk megtenni a városokban” – mondja követeli Lewe, az egyesület vezetője. Baden-Württemberg polgármesterei immár többre vágynak meleg szavaknál.

Határozottan ellenezzük azt a megközelítést, hogy a városok és közösségek panaszkodnak, és végül valahogy mégis sikerül megoldani. Ki vagyunk csavarva, mint a citrom

figyelmeztetnek.

Ajánlott Cikkek