Hírek

Német para: Erdoğan szuverén Törökországa

Die Welt: Noha a török ​​elnök megakadályozza Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, új katonai offenzívával fenyeget Észak-Szíriában – és megszakítja a kapcsolatot egy NATO-szövetségesével. Az időpontot tudatosan választották ki.

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdoğan török ​​miniszterelnök A magas szintű orosz-török ​​együttműködési tanács ülését követő sajtótájékoztató után, Isztambul, Törökország, 2012 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kremlin.ru, licec: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Mint a Welt újságírója, Carolina Druten írja, Svédország és Finnország képviselői öt órája tárgyalnak török ​​kollégáikkal Ankarában a szövetséghez való csatlakozás ügyében. Törökország azonban blokkolja ezt a döntést Stockholm és Helsinki álláspontja miatt a kurd ellenzékkel kapcsolatban, akiket Ankara terroristának tart.

Az, hogy Törökország nem hajlandó beleegyezni a skandináv országok NATO-csatlakozásához, elégedetlenséget okoz az Egyesült Államokban és az EU-országokban – így a folytatás.

Emellett Erdoğan új katonai offenzívát jelentett be Szíria északi részén, ami újabb elégedetlenséget váltott ki Nyugaton. Így különösen a német politikusok deklarálták a nemzetközi joggal való ellentmondást Törökország döntésében, az Egyesült Államok pedig egyértelművé tette, hogy „mélyen aggasztja” őket egy esetleges észak-szíriai eszkaláció.

Ankara vissza akarja szorítani saját határától a szíriai kurd milíciákat, amelyeket a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ágának tekint. Erdogan a visszatérni vágyó szíriai menekülteket is haza kívánja küldeni, akik közül 3,7 millióan vannak Törökországban.

Emellett Erdoğan bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Kiriakosz Mitsotakisz görög miniszterelnökkel. A török ​​légierő az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban sérti meg a görög légteret. Ennek fényében a görög kabinet vezetője azt kérte az Egyesült Államok Kongresszusától, hogy tiltsák be a fegyverek Törökországnak történő értékesítését, ami felháborodást váltott ki a török ​​oldalon. Ez az akció számos NATO-szövetségest is irritált.

Nos, eddig a hír, és akkor most egy vélemény;

A helyzet úgy áll, hogy Törökország – ahogy egyébként már régebb óta, de most igazolva látja korábbi álláspontját… – rájött; a Nyugat hegemóniája egy mesebeli eposszá karcsúsodott az idők folyamán, és ő is úgy érzi, itt az ideje a sarkára állni!

Mi ezzel a baj? „Csupán” annyi, hogy a Nyugat mindezt nem ismeri fel, nem jött rá, hogy ereje gyengülőben van, és az a retorika, amit alkalmaz – na meg egyes lépések…  csak arra jók, hogy még mélyebbre süllyedjen a saját végtermékében…

Nem tudjuk nem elhessegetni azt a gondolatot, hogy a Nyugat az agresszor, és nem azok, akiket annak kiált ki Washington – kánonban Brüsszellel…

Ajánlott Cikkek