Foci Hírek Semleges Térfél Sport Történelem Történelem Vélemény Vélemény-cikkeink Videók

A német válogatottnak „jöttek a csehszlovákok!”

1969. december 3-án a magyar labdarúgó-válogatott 4-1-es vereséget szenvedett Marseille-ben a csehszlovák csapattól. „A mi időnk lejárt” – mondta akkor Mészöly Kálmán, aki aztán hosszú-hosszú éveken keresztül hiába küzdött azért, hogy ez végül ne így legyen, Marseille után már soha nem volt az igazi a magyar válogatott. Most – úgy tűnik… – a németek számára is eljött az ő Marseille-ük!

Borítóképen: Indul a busz hazafelé…

Odáig nem akarunk visszamenni, hogy a Bundesliga megalapítása is egy méretes zakó eredménye volt, ugyanis 1962-ben a német válogatott a VB negyeddöntőjében 1:0-s vereséget szenvedett Jugoszlávia ellen. Hermann Gösmann, a DFB újonnan megválasztott elnöke 1962. július 28-án hozta létre a Bundesligát Dortmundban, melynek első kiírása az 1963–1964-es szezonban volt.

Peterdi Pál műsorában Szepesi György volt a vendég, ebben bejátszották a híyres mondatot; ott vicces volt, de egyébként nagyon nem…

Úgy tűnik, akkor tanultak a történtekből, és azt is meg kell említeni, hogy valamikor a ’90-es évek végén, vagy a 2000-es évek elején is volt egy nagy reform, miután a ’96 EB-t követően 2000-ben és 2004-ben is kiestek a csoportkörben (de közben 2002-ben ezüstérmet szereztek a VB-n!).

Akkoriban a Dortmund, a Stuttgart, vagy éppen a Bremen is időnként odaért az elejére, de 2012-től (akkor volt utoljára Bundesliga első a Dortmund), kivétel nélkül, minden évben a Bayern szerezte meg a bajnoki elsőséget.

Ez már önmagában is azt mutatta, hogy valami nincs rendben, mert ugyan a német kirakatcsapat jól működik, jönnek is a nemzetközi eredmények, de egy bizonyos Robert Lewandowski nevű játékos onotta leginkább a gólokat, aki lengyel, és egyre több poszton játszottak külföldi játéksok…

Önmagában a külföldi labdarúgók jelenléte nem lett volna nagy probléma, amennyiben van igazi verseny a csapatok között, de amikor sorozatban tíz bajnoki címet nyerő csapattal működik egy bajnokság, akkor az erőnyerőnél játszó német játékosok elkényelmesednek, a külföldiek pedig saját nemzetük csapatát erősítik a válogatott mérkőzéseken.

Ne feledjük, hogy közben megindult egyfajta német újhullám, amit például Klopp, vagy Nagelsmann képvisel, akik alapvetően átformálták csapataik – és úgy általában is a német labdarúgást -, de végül a Bayern rengeteg pénzével, amit döntően külföldi játékosok vásárlására költött, végül ezt az újhullámot elfojtotta…

Az erőfoci ugyan javarészt megszűnt annak klasszikus német értelmezésében, ugyanakkor az újhullám elakadt, és így sem erőfoci nem maradt, sem pedig nem maradt egy olyan élő focikultúra, ami szerves fejlődésen keresztül képes lenne a folyamatos megújulásra.

Nem tudjuk – és a történet szempontjából egyébként nem is érdekes! -, hogy kinek és miért állt érdekében, hogy letörje a szarvát a feltörekvő generációnak ilyen formában, de az tény, hogy a német labdarúgás elvesztette korábbi betonkemény, megalkuvást nem tűrő identitását, amit pedig helyette kínáltak Nagelsmannék, az nem tudott kibontakozni.

A szövetségi kapitányi poszt is ékes példája annak, hogy valami már régen nincs rendben! Joachim Löw 2006-ban lett a válogatott edzője, szövetségi kapitány, és kezdetben minden rendben volt; 2006-ban és 2010-ben VB bronzérem, 2014-ben VB-győzelem, EB-ken pedig két 3. helyezés (elődöntőben buktak el). Ez azért nem rossz!

Igen ám, de 2018-ban a VB-n már a csoportkörben kiestek (végül 22. helyen zártak), 2020-ban az EB-n pedig a nyolcaddöntők során buktak el, és végül így csak a 15. helyezést érték el!

A történtek ellenére a szövetségi kapitányi poszton csak 2021 júniusában történt változás, mikoris Hans-Dieter Flick került a pozícióba.

De ki is Flick? Egy szürke másodhegedűs, nem más… Tudni kell, hogy Joachim Löw alatt már 2006-tól folyamatosan a német válogatott másodedzője volt, és amikor 2019-ben a Bayern menesztette Niko Kovač vezetőedzőt, Fick ugrott be helyére. Jöttek a sikerek, a Kicker szavazásán az év edzőjének is megválasztották, a Bayern mindent megnyert, amin csak elindult!

És ekkor jött az ötlet, a szövetségi kapitányi kinevezés! Figyelem, az akkor sikeres klubedző (!) Löw alatt ténykedett hosszú éveken keresztül, és azzal a Bayern-nel ért el eredményeket, amelyik a rengeteg pénzével megfojtotta a német újhullámot!

Ezek után nincs min csodálkozni, és kíváncsian várjuk, hogy melyik játékos lesz az, aki kimondja, hogy „A mi időnk lejárt!”

Ajánlott Cikkek