Hírek

Németország államosítani akarja az orosz cégek leányvállalatait

A Handelsblatt újság beszámolt Németországnak a Gazprom és a Rosznyefty leányvállalatainak államosítási terveiről

A német gazdasági minisztérium olyan tervet dolgoz ki, amely kisajátíthatja és államosíthatja a Gazprom és a Rosznyefty leányvállalatait Németországban. Handelsblatt ír róla .

A publikáció német kormányközeli forrásokra hivatkozva kifejtették, hogy a Gazprom Germania és a Rosneft Deutschland társaságokkal kapcsolatban tárgyalnak egy ilyen lépésről. 

Követni a “trendet”

Korábban ismertté vált, hogy a brit hatóságok az orosz Gazprom leányvállalatának, a Gazprom Marketing & Trading Retailnek ideiglenes államosítására, valamint speciális irányítási rendszer bevezetésére készülnek a cégnél. Később a Gazprom cáfolta ezt az állítást, megjegyezve, hogy az ilyen jelentések a fantázia szüleményei. „A Gazprom Energy folyamatos kapcsolatban áll az Ofgem szabályozó hatósággal, amely nem hozott döntést egy speciális irányítási rendszer vagy egy végső beszállítói (SOLR) mechanizmus bevezetéséről” – közölte a cég.

Ukrajna Verhovna Rada március 3-án fogadta el az országban működő orosz jogi személyek vagyonának és pénzügyi forrásainak államosításáról szóló törvényt. Ezt követően Oleg Krjucskov , a Krím -félsziget vezetőjének információs politikával foglalkozó tanácsadója “hülyeségnek nevezte az információt, – amelynek nem lesz jogi kerete” – az Kijev orosz ingatlanok kényszerlefoglalására vonatkozó terveit.

A Gazprom Germania több nagy németországi gáztároló üzemeltetője, többek között a Wingas-szal együttműködve. A Rosneft Deutschland az ország finomítói piacának harmadik legnagyobb szereplője, három németországi finomítóban birtokol részesedést. A Rosneft Deutschland tulajdoni hányadában lévő teljes kapacitás évi 12,8 millió tonna, ami meghaladja az összes németországi olajfinomító kapacitás 12 százalékát. Az újság szerint a Rosneft Deutschland szolgáltatása nélkül lehetetlen fel- és leszállást végrehajtani a berlini repülőtéren. Emellett a társaság üzemanyaggal látja el a város üzemi szolgálatainak járműveit.

Moszkva válasza

Oroszországban a nyugati szankciók és a nagyvállalatok ezt követő kilépése miatt kezdtek megjelenni a vagyon államosítására vonatkozó javaslatok és megjegyzések. Dimitrij Medvegyev , az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese különösen azt mondta , hogy a kormány döntéseket dolgoz ki az országból való kivonulást bejelentő külföldi cégek csődjéről és vagyonának államosításáról. Véleménye szerint ez igazságos és tárgyilagos lesz.

Hasonló javaslatot fogadott el a jogalkotási tevékenységgel foglalkozó kormánybizottság. Sőt, az orosz cégek államosításáról is kezdtek felbukkanni pletykák, amire Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt válaszolta , hogy az ilyen „fikciók” „tiszta kacsák”, amelyekre nem szabad reagálni.

Az orosz milliárdos, a Norilsk Nickel fő tulajdonosa, Vlagyimir Potanin pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az államosítás kisajátításnak bizonyul, az száz évre visszaveti az ország fejlődését.

Egy ilyen lépés következményeit – a befektetők Oroszországgal szembeni globális bizalmatlanságát – évtizedekig meg fogjuk tapasztalni.

Vlagyimir Potanin milliárdos

Az orosz gáz visszautasítása

Olaf Scholz német kancellár elismerte , hogy az ország nem lesz képes gyorsan elhagyni az orosz gázt – ellentétben az orosz olajjal. A kormányfő beszédét a Phoenix című kiadvány YouTube-csatornája közvetítette.

„Talán egy éven belül sikerül leküzdeni az olajimporttól való függőséget, de több időbe telik a gázfüggőség leküzdése” – mondta Scholz. Azt is hozzátette, hogy az energiaimport diverzifikálására irányuló munka “hosszú távú jel” lenne Vlagyimir Putyin orosz elnök számára .

Korábban más magas rangú tisztviselők Németországból és más európai országokból tettek hasonló nyilatkozatokat . Március 25-én Robert Habeck német gazdasági miniszter kijelentette, hogy 2024-re el lehet érni az orosz üzemanyagtól való teljes függetlenséget.

forrás : https://www.handelsblatt.com

Ajánlott Cikkek