Hírek

Németország bemutatja: Így lesz a belpolitikai csatározásokból háború külföldön

Hosszas huzavona után a német szociáldemokrata Christine Lambrecht védelmi miniszter bejelentette, hogy Németország engedélyezi harckocsik szállítását Ukrajnába. A bejelentést ahhoz a nagyszabású nemzetközi tanácskozáshoz időzítették, amely a nap folyamán kezdődött Ramsteinben, az Egyesült Államok németországi légi támaszpontján.

Borítóképen: Álcázott Gepard légvédelmi tank – 1986, NATO-hadgyakorlat (forrás: Bundesarchiv via commons.wikimedia.org, szerző: Arne Schambeck, licenc: CC BY-SA 3.0 DE) A kép illusztráció

Az tagesschau adott tájékoztatást arról, hogy milyen eszközök jöhetnek szóba:

„Németország „Gepard” típusú légvédelmi harckocsikkal látja el Ukrajnát. A harckocsik célja, hogy támogassák Ukrajnát az orosz megszálló hadsereg elleni harcban” – mondta Christine Lambrecht szövetségi védelmi miniszter a szövetséges országok osztályvezetőinek találkozóján.

A harckocsik a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fegyverkezési vállalat készleteiből származnak. A cég tájékoztatása szerint 50 műszakilag felújított “Gepard” tankja van a Bundeswehr korábbi készleteiből, amelyeket el tud adni. Ezen kívül még más gyártók is ajánlottak készleteket.

Olaf Scholz tehát végül beadta a derekát. Hogy miért változott álláspontja? Nos, ennek pusztán belpolitikai okai vannak…

Korábbi cikkünkben így írtunk a már akkor sejthető okról:

Kénytelen lesz bizalmi szavazást kérni (ti.: Olaf Scholz – a szerk.) az Országgyűléstől arra az esetre, ha az ellenzék úgy döntene, további fegyverekkel látja el Kijevet. Megjegyezték, hogy a német CDU-párt vezetője, Friedrich Merz a jövő héten nehézfegyverek szállítását javasolhatja Kijevnek a plenáris ülésen!

Sajnálatos módon tehát a döntés belpolitikai okokra vezethető vissza, aminek valójában sok köze nincs az orosz-ukrán háborúhoz.

Hát így dőlnek el a nagy dolgok… Egy tipikusan európai, igen megalapozott döntés!

Ajánlott Cikkek