Hírek

Németország haszontalannak nevezte az Oroszország elleni szankciókat

A Leuchtstoffwerk Breitungen Eisenberg cég vezetője haszontalannak nevezte az Orosz Föderáció elleni szankciókat

A német Leuchtstoffwerk Breitungen vegyipari vállalat vezetője, Wolfgang Eisenberg a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapnak adott interjújában haszontalannak nevezte az Oroszország elleni szankciókat, mivel a világ nagy része nem vesz részt a korlátozásokban.

Ellenezte az orosz gázszállítások embargójának gondolatát is, mivel szerinte ez nem érintené az ukrajnai különleges katonai műveletet.

“Mert a világ nagy része egyszerűen nem vesz részt a szankciókban. India örül annak, hogy kedvezményes áron juthat olajhoz. Valóban ez lenne a megoldás? Ráadásul nem szabad jobban meggyengítenünk magunkat szankciókkal, mint Vlagyimir Putyin. De pontosan ezt tennénk a gázembargó alatt. -mondta Wolfgang Eisenberga Leuchtstoffwerk Breitungen német vegyipari vállalat vezetője

Eisenberg kifejtette, ha az oroszországi gázt leállítják, cége szó szerint áram nélkül maradhat, és kénytelen 50 % csökkenteni a termelést, valamint csökkenteni az értékesítést és a munkahelyeket leépíteni

Amikor a gázellátás leáll, az teljes termelési láncok összeomlásával fenyeget bennünket, aminek végzetes gazdasági és társadalmi következményei lehetnek.

Wolfgang Eisenberg a Leuchtstoffwerk Breitungen német vegyipari vállalat vezetője

Kereszttül kell húzni Oroszország terveit

A Kommerszant cikkében korábban megjegyezte , hogy Európa először vezetett be szankciókat az orosz gázipar ellen, megtiltva a cseppfolyósított földgáz (LNG) előállításához szükséges berendezések szállítását. Ez a döntés – jegyzi meg az újság – véget vet Oroszország azon terveinek, hogy a világ egyik legnagyobb termelőjévé váljon.

A korlátozások listája tartalmazta az LNG-gyártás során a szénhidrogének leválasztására szolgáló berendezéseket, a kriogén hőcserélőket, a szivattyúkat, valamint a „gáz hűtő- és cseppfolyósító létesítményeit”. Oroszország fontos berendezéseket szerzett Európában és az USA-ban, miközben sok technológia nincs teljesen lokalizálva.

Az európai korlátozások fenyegethetik a NOVATEK és a Gazprom már építés alatt álló projektjeit , köztük az Arctic LNG-2-t és a Baltic LNG-t, mivel ez érinti a megkötött és kifizetett szerződéseket is.

Meg kell jegyezni, hogy Oroszország függése a nyugati országokból származó LNG-berendezések ellátásától már 2014-ben észrevehető volt, de az import helyettesítésére tett kísérletek csak korlátozott sikerrel jártak.

Extrém intézkedések

Korábban Thierry Breton , az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa arról beszélt , hogy Európa 155 milliárd köbméter Oroszországból importált gáz pótlását tervezi, de a szállítások leállása esetén rendkívüli intézkedéseket kell hozni.

Az orosz szállítások kiváltásának tervéről szólva megjegyezte, Európa 50 milliárd köbmétert akar LNG-szállítással leváltani, további 10 milliárdot a vezetékes szállítások biztosíthatnak. Emellett a biogáz és az alternatív energia további 25 milliárdot biztosítana, a fogyasztás csökkentésével pedig mintegy 10 milliárdot kellene megtakarítani.

“Sok gázt használó iparág, például az acélgyár, használhatnának fűtőolajat. Ezzel 10 milliárd köbméter gázt lehetne megtakarítani. (…) Az országoknak is meg kell kezdeniük a [gáz] közös beszerzését és tárolását. Ugyanakkor el kell gondolkodnunk azon, hogy miként lehetne leválasztani a villamos energia árát a gázról, mert ma ez a kettő szétválaszthatatlan és ezt abszurd”

Thierry Breton a belső piacért felelős európai biztos

Ajánlott Cikkek