Hírek

Németország: jobbra, vagy balra?

A tegnapi választásokon az SPD (szociáldemokraták) kapta a legtöbb szavazatot (25,7%), ugyanakkor a második helyen befutó CDU-CSU (24,1%) is kormányalakításra készült. A párt és a pártszövetség azonos módon, a Zöldekkel (14,8%) és az FDP-vel (11,5%) képzeli el a majdani koalíciót. A kérdés tehát inkább az, hogy jobbra, de egy kissé a bal oldali sáv felé húzódva, vagy teljesen balra fordul a német politika! Mutatjuk, miért.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) jobbközép szövetsége fennállása óta a leggyengébb teljesítményt hozta, de a Zöldekkel, és a Szabaddemokraták (FDP) bevonásával még mindig többségi kormányzást tudna tető alá hozni. Igaz, ez a többség igencsak soványka, a három párt összesen a szavazatok 50,4%-ával rendelkezik. Az SPD ugyanakkor – szintén a két említett párttal – a szavazatok 52%-át szerezte meg.

A Bundestagban megszerzett helyeket tekintve kicsivel jobb a CDU/CSU helyzete, ugyanis az általa elképzelt kormány 55,24%-os többséget tudna elérni, szemben az SPD által tervezett kormány 56,60%-ával. Egyik sem túl masszív többség, a különbség minimális, de mindkét elképzelés azt sugallja, hogy a Zöldek, és az FDP messze a kapott szavazatok fölé pozícionálja őket… Fontos kitétel azonban, hogy kizárólag együttesen tudnak számukra kedvező eredményeket elérni.

Mit jelent ez? Azt, hogy a Zöldek és a Szabaddemokraták (FPD) minden bizonnyal egyeztetik programjaikat, hogy megtalálják azokat a pontoka, amelyek azonosak, vagy legalábbis összeegyeztethetők. Ez nem lesz egyszerű, mert az FDP egy olyan liberális párt, ami leginkább a CDU-hoz áll közel, annak ellenére, hogy a Zöldek is liberális pártnak tekinthető, hiszen a nyugati országrészben, különösen az egyetemi városokban népszerű.

A Szabaddemokraták támogatják az azonosneműek házasságát, vagy a marihuána legalizását, ezek tipikus balos jellemzők, ugyanakkor – ellentétben a Zöldekkel! – nem támogatnak semmiféle adóemelést, vagy a munkanélküli segélyek kiterjesztését, és úgy általában a nagyobb állami szerepvállalást a gazdaságban.

Ez utóbbiak egyértelműen a CDU-hoz teszik hasonlóvá a pártot. A nagy kérdés tehát, hogy a Zöldek környezetvédelmi kérdéseket mindenek elé helyező programja – amit adóemelések, áremelkedések, és az állam egyértelműen nagyobb gazdasági szerepvállalása mellett képzelnek el! – hogyan egyeztethető össze az ezzel homlok egyenest ellenkező FDP megközelítéssel. Az állam szerepének tisztázása pedig mindennél fontosabb a kormányalakítás során!

De megegyezés mindenképpen kell, ha a Zöldek és az FDP kormányozni szeretne egy harmadik párttal. Mi szól a CDU-CSU mellett? Az, hogy közel áll hozzá az FDP. És mi szól ellene? Érdekes módon ugyanaz a válasz, mert a CDU-CSU és az FDP együttesen elijesztheti a Zöldeket, és inkább az SPD-vel szeretne kormányozni, mert hozzá pedig a szociáldemokraták állnak közel, és valamivel (10 hellyel a Bundestagban) nagyobb többségű kormány tagjai lehetnének.

Ez utóbbi nem túl nyomós érv, hiszen a tíz hely elenyésző a 735 fős Bundestag-ban. Nagy kérdés mit hoz a jövő, a kormányzás folyamatos lesz, hiszen ügyvivőként az új kormány felállásáig a jelenlegi kormány regnál, de meg kell jegyezni, hogy már 2017-ben is 172 napot vett igénybe a kormányalakítás.

Bármilyen kormány is lesz, az minden bizonnyal balra helyezkedik majd el a mostani kormánytól, a kérdés az, hogy totál balra fordul Németország, vagy csak az eddigi jobb-középhez vegyül még több balos elem.

Miután Németország gazdasági és politikai téren erős játékos az európai pályán, a balra tolódásnak lesznek következményei. Ha csak kis mértékben tolódik balra a kormányzás, igazán komoly változásra nem kell számítani, de ha balos fordulat jön, egész Európában még inkább kiéleződnek a feszültségek, mert esélyes, hogy ebben az esetben az Európai vezető szervezetek még inkább rászállnak Lengyelországra, Magyarországra, és minden más – jellemzően kelet-európai országra, amelyeket Brüsszelben renitensnek ítélnek (holott csak van saját véleményük…)!

Ajánlott Cikkek