Hírek

Németország: Krízisközpontok melegedőknek

Németországban több városban elkezdték kialakítani azokat a krízisközpontokat, ahol olyan télen polgárokat tudnak majd fogadni, akik már nem tudják fűteni lakásukat, mert nem tudják megfizetni, vagy egyszerűen nincs áram, illetve más elérhető energiahordozó, amivel fűthetnék lakásukat.

Borítóképen: Lefelé a lejtőn – Síugrás próbakör – női egyéni a 2020-as téli ifjúsági olimpián Lausanne-ban, 2020. január 19-én (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Martin Rulsch, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Egyre több város alkot krízisegységeket és készenléti tervet dolgoz ki. Ludwigshafen már csarnokokat hoz létre, ahol a fűtést már nem tudó polgárok melegedhetnek

– írja a Bild.

A cikk írója arról is ír, hogy ezek a korábban sportrendezvényeknek, kiállításoknak, koncerteknek otthont adó multifunkcionális csarnokok a koronavírus-járvány idején már oltóközpontként működtek, most pedig ágyakat és megfizethető fűtést helyeznek el oda.

Olaf Scholz német kancellár július 9-én kijelentette, hogy az energiaellátás hosszú hónapokig, sőt évekig az első számú kérdés marad Németországban.

Bettina Stark-Watzinger német szövetségi oktatási miniszter előző nap arra figyelmeztetett, hogy a gázellátási zavarok miatt az ország oktatási intézményeiben le kell mondani az órákat. Szerinte az iskolákban, intézetekben energiatakarékos eszközöket kell használni.

Itt tart tehát a dolog, és semmi kétségünk nincs afelől, hogy Németországban komoly félelem és egyben elégedetlenség lehet amiatt, hogy politikusaik így „becsapdázták” őket azzal, hogy előbb az atomerőműveket állították le, majd rengeteg pénzt költöttek megújuló energiákra, és most kiderül, hogy – ha a helyzet nem változik! – télen mégis fagyoskodniuk kell.

Ha pedig van is energia, ember legyen a talpán, aki kifizeti…

Ajánlott Cikkek