Hírek

Németország megerősítette, hogy nem vet be katonai erőt Ukrajnában

„Amit Olaf Scholz kancellár és Joe Biden amerikai elnök is mondott, az érvényes: semmilyen körülmények között nem vetjük be saját erőinket Ukrajna területén” – jelentette be Eberhard Zorn, a német fegyveres erők főfelügyelője a Welt német kiadásának adott interjújában. Figyelem, a mondatban a „semmilyen körülmények között” a hangsúlyos elem! Ez annyit tesz, hogy sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem avatkozik be. Ezt eddig is tudtuk, de amerikai részről azért folyamatos a fenyegetőzés, és Lengyelország is elég vehemens az ügyben…

Borítóképen: Eberhard Zorn (jobbról) izraeli látogatása, 2019. december (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Az IDF szóvivői egységének fotósa, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Bármilyen furcsán hangzik is, de az ilyen nyilatkozatokra, mint amilyet most Eberhard Zorn tett igen nagy szükség van, hiszen a NATO alapokmánya nem rendelkezik arról az esetről, amikor egy tagja támadást intéz – bármilyen okból – egy nem NATO ország ellen! Ilyen esetben természetesen nem érvényes az 5. cikkely, hiszen, ha egy NATO tagország hadereje Ukrajnában lép fel az orosz csapatok ellen – miután Ukrajna a NATO-n kívüli terület! – az észak-atlanti szövetségnek nincs tennivalója az ügyben.

De az már egy igen fogas kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha Oroszország válaszcsapást mér mondjuk a NATO-tag utánpótlásvonalait támadva az ellenséges NATO-tagország területén?

Nos, erre az esetre – az alapokmány szintjén – nincs semmiféle meghatározás! Ezért, ha például Lengyelország úgy döntene, hogy katonai erővel belép Ukrajna területén a háborúba – hiszen szomszédos ország, Ukrajna nyugati határán könnyedén bejutnának a lengyel erők! -, és mondjuk a Rzeszów-tól a határig kiépített utánpótlási vonalat megtámadnák ezen oknál fogva az oroszok, akkor erős kérdés, hogy mi történne! Ilyenre semmi szükség nincs, és azt gondoljuk, a NATO tagországai is pontosan felmérték, hogy erre nem kerülhet sor! De nem árt, ha ezt ki is mondják!

Már csak azért is, mert a háború egyik (de nem kizárólagos!) oka éppen az, hogy az ukrán vezetés elhitte a Nyugatnak a NATO és az Európai Unió tagságot, úgy tudta, lehetséges a felvétele a két szervezetbe!

Ez nem jelenti azt, hogy Oroszországnak nincs felelőssége az ügyben, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az ukrán vezetés – és persze a Nyugat is – rosszul mérték fel a helyzetet, amikor azt gondolták, hogy Putyin orosz elnök nem váltja be fenyegetéseit! Még egyszer; ez nem igazolja Moszkvát, ugyanakkor most már igazán be kellene látni, hogy mindeddig elhibázott politikát folytatott a Nyugat és vele együtt Ukrajna is, mert az alapvető helyzetértékelésük hibás volt!

De vissza a témához! Értjük, hogy a német nyilatkozat annak szól nagyrészt, hogy az orosz gázhoz továbbra is hozzáférjenek, ugyanakkor a fent említett NATO alapszerződésből következő probléma sem elhanyagolható, ezért megnyugtató a német katonai vezető nyilatkozata.

Mert a fegyverek elhallgatása mellett a legfontosabb cél, hogy a háború ne terjedjen ki az érintett országokon túlra!

Ajánlott Cikkek