Hírek

Németország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

Berlin úgy döntött, hogy páncéltörő rakétákkal és „Stinger” légvédelmi rendszerekkel látja el Kijevet – erősítette meg egy kormánytisztviselő.

borítókép illusztráció : https://commons.wikimedia.org Surface-to-air missile 15 (ITO15) Stinger RMP Block 1. anteri Viinamäki

Németország úgy döntött, hogy 1000 páncéltörő fegyverrendszert, valamint 500 “Stinger” föld-levegő rakétát szállít Kijevnek a német hadsereg készleteiből – jelentette be szombaton Steffen Hebestreit kormányszóvivő. A fegyvereket „a lehető leghamarabb” el kell szállítani Ukrajnába – tette hozzá.

Olaf Scholz kancellár a döntést azzal kommentálta, hogy az Ukrajnában folyamatban lévő orosz hadművelet „fordulópontnak” nevezte , amely „fenyegeti az egész háború utáni rendet”. Berlin „kötelessége” , hogy támogassa Ukrajnát az általa „Vlagyimir Putyin megszálló hadseregével” szembeni védekezésben.

Szombaton korábban több német sajtó is arról számolt be, hogy Kijev és NATO-partnerei sürgős kérésére Berlin megváltoztatta álláspontját Ukrajna halálos fegyverekkel való ellátásáról.

A német ARD műsorszolgáltató arról számolt be, hogy Berlin azt tervezi, hogy Kijevet hordozható páncéltörő rakétakilövőkkel látja el „harmadik országon keresztül”. A német kormány megállapodást kötött Hollandiával, amely szerint Amszterdam átadja a fegyvereket Ukrajnának. Scholz korábban kizárta, hogy halálos fegyvereket szállítsanak Ukrajnába. A fegyvereinek harmadik országoknak történő továbbértékesítésére vonatkozó német szabályok értelmében mindenkinek, aki német gyártmányú fegyvereket értékesít, először Berlin jóváhagyását kell kérnie. Korábban Németország megszüntette az ilyen kérések szükségességét, amikor Ukrajnáról volt szó.

A német media szombaton arról számolt be, hogy Berlin is zöld utatt adott Észtországnak , hogy önjáró tarackokat adjon át Ukrajnának. A katonai hardver az egykori kelet-német nemzeti néphadsereg készleteiből származik, és eredetileg Finnországnak adták el az 1990-es években.

Észtország már januárban engedélyt kért Berlintől a tranzakcióhoz, de a média szerint akkor nem kapta meg. Németország 14 páncélozott jármű exportját is tervezi Ukrajnába. A német média szerint az üzletet szombaton hagyták jóvá. A személyszállításra vagy evakuálásra használható járműveket 10 ezer tonna üzemanyaggal együtt, Lengyelországon keresztül szállítják át Ukrajnának .

Annalena Baerbock külügyminiszter és Robert Habeck alkancellár úgy kommentálta a berlini irányváltást szombaton, hogy „Oroszország szemérmetlen támadása nyomán Ukrajnának képesnek kell lennie megvédeni magát”. „A szövetségi kormány ezért Ukrajnát is támogatja… sürgősen szükséges anyagokkal” – tették hozzá.

RT.com

Ajánlott Cikkek