Hírek

Németország megtagadta 100 Marder gyalogsági harcjármű leszállítását Ukrajnának

Németország megtagadta Kijevnek 100 Marder típusú gyalogsági harcjármű szállítását Kijev múlt heti kérésére. Erről április 3-án, vasárnap számolt be a Welt forrásokra és az ukrán védelmi minisztérium levelére hivatkozva.

Borítóképen: Marder 1A3 egy dinamikus fegyverbemutatón (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sonaz, licenc: CC BY-SA 2.0 DE) A kép illusztráció

A lap szerint a múlt héten Oleksij Reznikov ukrán védelmi miniszter levélben fordult a német védelmi minisztériumhoz, amelyben 100 darab Marder típusú gyalogsági harcjárművet és más nehézfegyvereket kért.

A kérést a Washingtonban tartózkodó Christine Lambrecht védelmi miniszter kijevi kormánykörök szerint azonnal visszautasította a Reznikovval folytatott telefonbeszélgetés során.

A német védelmi minisztérium megerősítette a kérés valódiságát, de másként kommentálták: „Kérés hangzott el páncélozott járművekre vonatkozóan. Minden saját Marder gyalogsági harcjárművet NATO-kötelezettségeink keretében tartunk hadrendben, így a döntést is a NATO-n belül kell meghozni.”

A Marder nem mai darab, de… Nincs de, elavult szerkezet, melyből a chilei hadsereg korábban a kivont járművekből megvásárolt, mintegy 200 példányt.

A Marder az 1960-as évek második felében Nyugat-Németország szárazföldi hadereje számára kifejlesztett lánctalpas páncélozott szállító harcjármű, amellyel a HS 30 lövészszállítót kívánták leváltani. Az 1971-ben hadrendbe állított jármű ma is szolgálatban van. Az eredetileg Marder nevet viselő járművet a Marder 2 típusjelű programmal kívánták leváltani, ettől kezdve az eredeti jelölése egy 1-es számmal kiegészült (Marder 1). A váltótípus fejlesztésének felfüggesztését követően több korszerűsítési programot hajtottak végre (A1, A3, A5), jelenleg a Marder 1A5 típusváltozat tekinthető a legkorszerűbbnek. Műszaki állapotuk azonban még így sem mindig kielégítő…

Úgy tűnik a kérések egyre lejjebb mennek, de sok esetben ezekre sincs pozitív válasz…

Ajánlott Cikkek