Hírek

Németország pénzzel indul

Úgy tűnik kissé nehézkesen lendült bele Németország a „háborúsdiba”, de most öles léptekkel indult meg, ugyanis megkezdődött egy csoport ukrán katona kiképzése a német védelmi ipar egyik legkorszerűbb terméke, a Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg használatára a német hadsereg (Bundeswehr) tüzérségi kiképzőközpontjában, valamint Terveznek úgynevezett körcserét is.

Borítóképen: Az olasz hadsereg PzH 2000, önjáró tarackja 2015. október 17-én a Trident Juncture 15. idején (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: A Szövetséges Összhaderőnemi Brunssumi Parancsnokság, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Ez utóbbi lényege, hogy Németország hazai gyártású eszközöket – például páncélozott harcjárműveket – ad át partnereknek, amelyek átadnak Ukrajnának szovjet gyártmányú, az ukrán hadseregben ismert és azonnal használatba vehető eszközöket.

Szlovénia és Csehország is partner ebben, a német hadiipar pedig megrendelésekhez juthat. Ez már csak ilyen, mondhatnánk, de hozzá kell tennünk, hogy ez a változás a német politikában igen komolynak tekinthető, hiszen mindeddig a védekezőnek tekintett könnyűfegyverzet terén segített ki Berlin Kijevet.

Korábban csak a már valójában szolgálatból kivont Gepard típusú harckocsik szállításáról volt szó, amelyek nem jelentenek különösebb bevételt, sőt, a felújításukra is költeni kell, de most a 12 darab PzH 2000-rel már üzlet is lett a fegyverszállításból, ami tényleg egy űrugrás ahhoz képest, hogy még pár hónapja is az volt a német álláspont, hogy háborús övezetbe nem szállítanak fegyvereket!

A körcsere pedig még biztonságossá is teszi a dolgot a fizetés tekintetében, mert míg az Ukrajnának közvetlenül nyújtott segítség ellenértékét maximum a kölcsönbérleti szerződés keretében fizethetik ki, addig a körcserés partnerek maguk tudnak fizetni megrendeléseik után!

Hát ilyen az, amikor a pénz felülírja az elveket…

Ajánlott Cikkek