Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Nemzeti emlékhely épül Székesfehérváron

Bár cikkünk apropóját egy aktuális bejelentés adja, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a témára erős eséllyel rengeteg aktuálpolitikai vita épül még, de mi mégsem ezzel szeretnénk foglalkozni, csupán azzal a ténnyel, hogy a tervek szerint az „Árpád-házi királyokhoz méltó nemzeti emlékhely épül Székesfehérváron”.

Borítóképen: Székesfehérvári romkert – részlet (forrás: youtube)

Igen, a friss bejelentés szerint a korábban több évszázadon keresztül igen sokszor feldúlták az épületet, és rendre elhanyagolták a templom osszáriumát (csontkamra), melyben a tizenöt magyar király csontjait összekeverték…

Most tehát nem kizárólag a Szűz Mária-bazilika (más néven Nagyboldogasszony-bazilika, az Árpád-házi királyok hajdani koronázótemploma) rekonstrukciójáról van szó, hanem királyaink nyughelyeként szolgáló, Európában párját ritkító nemzeti emlékhely létrehozásáról is.

Igen komoly munka van a fenti videó elkészítésében, és látni kell, hogy a mai viszonyok alapján a helyszínen igen nehéz elképzelni azt, hogy milyen lehetett a bazilika az egyes korokban. Azt természetesen nem tudjuk, hogy milyen konkrét terveket fogalmaztak meg a felújítással kapcsolatban, de több részletért érdemes elolvasni a civilek.info oldalán található, a témában írt cikket.

A hír, miszerint az összekevert csontokat a legmodernebb módszerekkel szét tudják válogatni, illetve azonosítani tudják őket, véleményünk igen fontos a hír, hiszen ezzel több évszázados áldatlan állapotot szüntehtetnek meg a szakemberek.

Ajánlott Cikkek