Hírek

Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója: Nyáron üzemanyaghiány sújthatja Európát!

Üzemanyaghiánnyal nézhet szembe Európa idén nyáron a beszorult olajpiacok miatt – mondta a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője, Fatih Birol a német Spiegelnek – írja a Reuters.

Borítóképen:  Fatih Birol, az IEA főigazgatója (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: NAÜ képbank, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

“Amikor elkezdődik a fő ünnepi szezon Európában és az Egyesült Államokban, megnő az üzemanyag-kereslet. Akkor láthatunk hiányt: például gázolajból, benzinből vagy kerozinból, különösen Európában” – idézte Birol.

Birol arra is figyelmeztetett, hogy a jelenlegi energiaválság „sokkal nagyobb”, mint az 1970-es évek olajsokkjai, és a jelentés szerint tovább tart majd.

„Akkoriban csak az olajról volt szó” – mondta Birol a Spiegelnek.

„Most egyszerre van olajválság, gázválság és villamosenergia-válság.”

Mekkora szerencse, hogy egyes lapok (pl. 168 óra) szerint ellentmond Orbán Viktornak a német ipar, amikor a német iparvállalatok szövetsége (BDI) támogatja az Európai Tanács döntését az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetendő olajembargóról!

„Egyértelmű, célzott és fenntartható szankciókra van szükség, amelyek keményebben büntetik az agresszort, mint minket, európaiakat”, ezért „a német ipar támogatja” a német kormány és az EU döntését az embargóról.

A helyzet úgy áll, hogy a német iparosok „mondása” a saját kormányuknak szól, ugyanis pontosan tudják, hogy most nem azokat az időket éljük, amikor célszerű ellentmondani a balos-zöld ámokfutásnak, na meg mi van, ha leesnek jó zsíros „fenntartható” beruházások…

Ajánlott Cikkek