Hírek

Nemzetközi Energiaügynökség: példátlan energiaválság

Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója október 26-án kijelentette, hogy a világ soha nem látott energiaválságot él át, és felszólított számos európai országot, hogy halasszák el politikájuk felülvizsgálatát az atomenergia békés felhasználásával kapcsolatban.

Borítóképen:  Fatih Birol, az IEA főigazgatója (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: NAÜ képbank, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Fatih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) „Atomenergia a 21. században” nemzetközi miniszteri találkozóján szólalt fel Washingtonban.

„Ma azzal a ténnyel szembesülünk, hogy a világ soha nem látott energiaválságot él át. Ennek nagyon egyszerű az oka – az Ukrajnában háborúzó Oroszország volt az első ország a gáz világpiacra történő exportálásában” – mondta az IEA igazgatója.

Birol rámutatott, hogy a világban zajló események kapcsán az európai országok energiaforrás-ellátási fennakadással szembesültek. Emiatt a közelgő tél nehéz lesz számukra, de a következő még nehezebb lesz – mondta.

„E tekintetben arra kérem az olyan országok hatóságait, mint Németország és Belgium, hogy halasszák el nukleáris energia politikájuk felülvizsgálatát” – tette hozzá az IEA vezetője.

Véleménye szerint vissza fog térni az atomenergia ideje.

Nos, az, hogy a mi véleményünk mi a témáról, olvasóink tudhatják, de azért idekívánkozik, hogy véleményünk nagyban egyezik az IEA igazgatójáéval. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az egyik leggyengébb láncszem az a Németország, ami úgy állt le az atomenergiával, hogy közben nem építette ki az alternatív kapacitásokat, és mindent egy lapra feltéve, az orosz gázhoz kötötte magát.

Márpedig ez a magatartás legalább annyit ártott Európának, mint az orosz gáz elmaradása az európai piacról.

Ajánlott Cikkek