Magyarság Történelem Történelem Videók

Nemzetközi konyhatúra

A napokban meghívásra érkeztünk a délre Pécsre, ahol a történelem olyan mennyiségben van jelen, hogy a szem nem győzi, az elme nehezen bírja felfogni… Igen, Pécs történelme – és annak ma is látható emlékei! – olyan töményen kivonatolja Magyarország történelmét, ahogy arra csak kevés más város képes! A szellemi táplálékról kicsit később írunk, mert megkerülhetetlen Baranya rendkívül színes konyhakultúrája!

Borítóképen: Közelítünk Pécs felé

Pécsre Mohács érintésével jutottunk el, ahol ugyan már éppen vége a farsangot lezáró Busójárásnak, de azt kell mondjuk, hogy akkor is figyelemre méltó a nagy történelmi események tanújaként – és megszenvedőjeként… – számon tartott város, ha épp nincs nagy felhajtás…

És ha már Mohács, akkor semmiképpen nem hagyhatók ki a sokácok, a bunyevácok, és – sajnos… – a törökök sem, hiszen volt egy rettentően hosszú időszak, amikor az Oszmán Birodalom volt itt az úr.

És nincs messze a Csele-patak sem… A török erővel jött, a délszláv népek pedig betelepültek a nagyrészt kihalt területre.

Tudjuk, történelmünk nem épp dicsőséges eseményei ezek, de akkor is történelmünk részei, és ami talán még fontosabb; a magyar kultúra elfogadta, befogadta és beépítette magába ezeket a hatásokat! Ennek köszönhető az az ebéd, amit Mohácson fogyasztottunk el:

Kell mondani, hogy Pécs hasonló sorsot tudhat magáénak – még akkor is, vagy lehet, hogy éppen azért… -, hogy itt püspökség volt és van, és a pécsi egyházmegye története egészen 1009. augusztus 23-áig vezethető vissza, mikoris Szent István király megalapította!

Van itt nemzetiségi színház, iskola, és önkormányzat – láthatóan nagy becsben tartva! És még sok más is, ami arra utal, hogy az egyébként is soknemzetiségű Pécs is be- és elfogadó, így mi – baráti invitálásra – egy talán meglepő fordulattal a cseh konyhára építő „műintézménybe” látogattunk. Miért furcsa ez? Mert az igaz, hogy van sok nemzetiség Pécsett, de cseh az nincs…

És milyen az élet… A szvícsek esetében felhívták a figyelmet arra, hogy vadas mártás színvilága nem véletlen! A tulaj egyébként tényleg Csehországból hozta tudományát, de – mint a szvícsek tálalása megmutatta – ő is jól érzi mayát Magyarországon!

Nos, ennyi a mi kis gasztro-túránk, a továbbiakban a szellemi táplálékot is megmutatjuk – ami legalább olyan tartalmas, mint a mennyi ételek, amiket elfogyasztottunk, sőt!

Ajánlott Cikkek