Délvidék

Népszavazás Szerbiában

Délvidéken, Szabadkán is kinyitott reggel hétkor mind a 102 szavazóhely, az illetékesek szerint szabálytalanság eddig nem történt. A Városi Választási Bizottság adatai szerint Szabadkán 127 074 választópolgárnak van szavazati joga a népszavazáson.

A szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában 7 óra 5 perckor adta le voksát az első szavazó. 15 óráig az állampolgárok 14,6 százaléka vett részt az alkotmánymódosításról szóló népszavazáson Szabadkán, ez valamivel több mint 18 ezer embert jelent.

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az első szavazók már az urnanyitást követő első percekben megérkeztek, hogy leadják voksukat.

Svorcen Tasika: „Számomra azt jelenti, hogy jó lesz, és teljes mértékben megbízom azokban, akik ezt javasolják.”

Dušanka Kopilović: „Mert ez állampolgári kötelesség. Aki kötelességtudó, az eljön.”

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Sátai Gábor is fontosnak tartotta, hogy éljen szavazati jogával: „Látok egy pozitív dolgot, én azért is jöttem el szavazni, mert ez a mindnyájunk jövőjére ki fog hatni. Tehát én szeretném, ha mindenki eljönne szavazni és leadná a voksát.”

Silvana Tikvickinek is egyértelmű volt, hogy részt vesz a vasárnapi népszavazáson: „Fontos, szerintem az egész országunk számára, és úgy döntöttem, hogy eljövök, mert ez az állampolgári kötelességem.”

A szavazók a járványügyi intézkedések betartása mellett adhatták le szavazatukat. Dražen Stamenković, az ötös számú szavazóhely szavazatszedő bizottságának elnöke elmondta, minden helyiségben biztosított a kézfertőtlenítés, valamint azoknak, akik nem viselnek maszkot, a helyszínen ez is biztosítva van.

„A szavazóhely reggel 7 órakor nyitott ki. Az első szavazó hét óra öt perckor voksolt. Az első szavazásnál nem volt probléma, a szavazó egyetértett a szabályokkal, amit ismertettünk, és az ellenőrző lappal is. Bedobta az első szavazólapot és ezzel kezdetét vette a szavazás. A szavazás rendben és békében zajlik. Nem történt semmilyen incidens, és reméljük, nem is lesz.”

A polgárok este nyolc óráig adhatják le szavazataikat. Az országban egyébként összesen 6 millió 510 ezer 233 választópolgár élhet szavazati jogával. A Köztársasági Választási Bizottságnak az urnazárást követően pedig 96 órája van arra, hogy kihirdesse a referendum végleges eredményét.

pannontv.com

Ajánlott Cikkek