Vélemény Vélemény-cikkeink

Neue Zürcher Zeitung: Dönthessen az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is

A cikk szerzője szerint a frontvonal immár nem Észak és Dél, hanem a Kelet és Nyugat között húzódik, mert minél több pénz mozog az unión belül, annál inkább ragaszkodnak a nettó befizetők, hogy az alapokat kössék feltételekhez és ez elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak szól.

A gazdag országok szolgálatában…

Igaz, szokták mondani, hogy „aki fizeti a zenészt, az mondja meg, mit húzzon”, így elviekben akár még jogosnak is tűnik ez a megközelítés. A mondanivaló komolyságát nem kicsit erodálja, hogy Zürich-ből, egy olyan ország városából, mely nem tagja sem az EU-nak, sem pedig az euró-övezetnek, így értelemszerűen nem vesz részt az EU-s tőketranszferekben.

Nem volt persze ez mindig így, hiszen a nagy világégés során Európa javarészt Svájcba hordta össze javait, ami a hidegháború évei alatt az országot a világ egyik pénzügyi központjává tették. A jólét ebből táplálkozik, nem másból, ezt ne feledjük! Tény ugyanakkor, hogy ehhez is kellett valamit tenni, az ország érdemeit nem itt fogjuk megvitatni.

De térjünk vissza az alapgondolathoz (aki fizet, az rendeli a zenét), hiszen azért itt is van némi disszonancia – nem is elhanyagolható! Amennyiben ugyanis a két említett ország nélkül döntenek Európában, akkor olyan alapvető jogok sérülnek, amikért éppen az unió szeret kiállni – persze, ha érdekei úgy kívánják… Ez még csak-csak érthető lenne, de van ezzel az uniós pénzzel egy kis baj!

A baj ott kezdődik, hogy bár szeretik ezeket összegszerűségükben emlegetni („csillárdmillóbilliójujdesokezermilliárd”), de az igazság az, hogy ezek a pénzek az említett országok nemzeti összjövedelmének alig pár százalékát teszik ki. És persze jól jön minden fillér, de csak ezzel nem lehet pórázon tartani azokat a keleti tagállamokat, ahol a gazdasági növekedés a sokszorosa a nyugatinak. És itt álljunk is meg egy szóra!

Svájc ebből a tőketranszferből nem veszi ki részét – de megrendelésre bármikor beleugat

Az van ugyanis, hogy van honnan fejlődni… Miért? Mert úgy 75 évvel ezelőtt egész Kelet-Európát koncként dobták oda a szovjet birodalomnak, csak hogy a kommunista elvtársak forradalmi (helyesebben; birodalom-építő!) hevületét lehűtsék! De ha kicsit visszamegyünk a történelemben, a korábbi háborúk, és politikai események is mind-mind arról szóltak, hogy a nyugat miként védi a seggét a keleten, hogy a saját jóléte biztosított legyen!

Igen, nem mást állítunk, mint azt, hogy a nyugat rettenetes tartozást halmozott fel kelettel szemben, így nem is olyan biztos, hogy nekik kellene megmondani, hogy mit is húzzon a zenész! És akkor még csak a pénzről beszéltünk, és azt, hogy micsoda szellemi károkat okozott a nyugat ilyetén magatartása, még nem is említettük…

Szóval, kedves urak, hölgyek ott az Alpok bércei között; tessen csak őrizgetni a nácik aranyát, ülni a pénzes-zsákokon, és rohadtul mélyen kussolni! Megbízásból pedig még a Neue Zürcher Zeitung se vállaljon ilyen csúnyán ostoba cikkeket!

Ajánlott Cikkek