Hírek

New York Times – Az USA újabb brutális mennyiségű fegyverszállítmányt küld Ukrajnába – MLRS rakétarendszert is kap Kijev

Az amerikai elnöki adminisztráció jóváhagyta több kilövő rakétarendszer szállítását Ukrajnába

Joe Biden amerikai elnök kormánya úgy döntött, hogy jóváhagyja az amerikai többszörös kilövésű rakétarendszerek (MLRS) szállítását Ukrajnába. A New York Times ír róla .

Az amerikai lap forrása szerint az MLRS-t a Kijevnek szánt következő segélycsomag tartalmazza , amelyet a jövő héten jelentenek be. Feltételezhető, hogy amerikai M31 GMLRS kínálatáról beszélünk, amelynek lőtávolsága a lőszertől függően 70-500 kilométer. A NYT beforrásai azt is elmondták, hogy további katonai erőcsomagok is tartalmazhatnak HIMARS rendszereket melyejet szintén Ukrajnába visznek.

Május 27-én vált először ismertté a Biden-kormányzat által készített új segélycsomag Ukrajnának . A CNN kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Washington fejlett, nagy hatótávolságú rakétarendszereket fog küldeni Kijevbe.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy az Egyesült Államok hetekig nem merte ezeket a fegyvereket Ukrajnába küldeni, mert attól tartott, hogy Ukrajna hadserege “támadásra használhatja őket Oroszország területén”.

Washington “támadásba lendül”

Ezt megelőzően a The Washington Post arról számolt be , hogy a Fehér Ház egyes alkalmazottai a konfliktus kiéleződésétől tartanak az MLRS Ukrajnának történő biztosítása miatt. Véleményük szerint az Ukrán Fegyveres Erők (APU) „rakétákat lőhetnek Oroszország területére”, ha 289 kilométernél nagyobb hatótávolságú MLRS-t kapnak.

Az újság beszélgetőpartnerei ugyanakkor megjegyezték, hogy a Fehér Ház beleegyezett az MLRS-rendszer Kijevbe történő átadásába, de a további eszkaláció megelőzése érdekében Washington nem szállít Ukrajnát ezzel a rendszerrel kompatibilis maximális hatótávolságú rakétákkal.

Ugyanakkor május 27-én, pénteken a Pentagon szóvivője , John Kirby azt mondta , hogy az Egyesült Államok még nem hozott döntést az MLRS Ukrajna szállításáról. Hangsúlyozta azt is, hogy Washington folyamatos kapcsolatban áll Kijevvel, és kész segíteni, beleértve egy új katonai segélycsomag elkészítését is.

Több ezer tonna katonai segély

Korábban az Egyesült Államok Légiereje nyilvánosságra hozta az Ukrajnába katonai segélyként küldött rakomány mennyiségét.

23,8 ezer tonna

az Egyesült Államok által Ukrajnának szállított fegyverek és felszerelések tömege.

Washington mintegy 24 000 páncéltörő irányított rakétát, 1033 légvédelmi rakétarendszert és 1468 rakétát, 90 tarackot, 174 173 tüzérségi lövedéket, kilenc helikoptert, 33 radart, 7888 l-es kispisztolyt és kb. Az Egyesült Államok emellett 68 500 páncélost és 50 000 sisakot adományozott az ukrán fegyveres erőknek. A teherszállításra katonai és Pentagon által bérelt nehézszállító repülőgépek egyaránt 486 repülést hajtottak végre Európába. A szállításban 20 hajó, 50 vonat és 1500 pótkocsi is részt vett. Május 21-én Biden aláírt egy törvényjavaslatot, amely 40 milliárd dollárt utal Ukrajnának. A dokumentum “további sürgősségi juttatásokat ír elő a szövetségi ügynökségeknek, hogy reagáljanak az ukrajnai helyzetre, és segítséget nyújtsanak a 2022-es pénzügyi évben”.

Ajánlott Cikkek