Vélemény Vélemény-cikkeink

Nigel Farage: 10 éven belül szétesik az Európai Unió

Farage a ’90-es években került a politika színpadára. 1999-től tagja az Európa Parlamentnek, ahol az euroszkeptikus politikus nagy vitát szító beszédeiről híresült el. de 2006-tól egy megszakítással a Brit Függetlenségi Párt (UKIP) elnöke volt. Ami mégis híressé tette, az, hogy a Brexit mozgalmat ő alapította meg, ha úgy tetszik ő indította el Nagy-Britannia kilépését az Unióból. Most újra megnyilvánult a témában!

Most, hogy harminc éves munkája – ha úgy tetszik beérett – mintha nem lenne felhőtlenül boldog… Ez nem annak szól, hogy az ő fogalmai szerint most végre függetlenné vált Nagy-Britannia, hanem annak, hogy most már úgy látja, ilyen későn már nem is biztos, hogy volt értelme a kilépésnek, mivel – ahogy fogalmazott;

„NEM GONDOLOM, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ LÉTEZNI FOG 10 ÉV MÚLVA.”

Ez persze így önmagában nem feltétlen értelmes kijelentés, de ha a riportban elhangzott többi gondolatát is felelevenítjük, láthatóvá válik, hogy nem a levegőbe beszél. Nem, egyáltalán nem szurkolunk az Unió szétesésének, mert igenis van ennek a társulásnak értelme, csak úgy tűnik, hogy abban a formában ahogy ma a vezetők egy része elképzeli, egész egyszerűen nem működőképes…

???

Tévedés nem essék, itt közel sem valamiféle szabadságharcról van szó a britek esetében sem, hanem arról, hogy a választók – mint Európa egyik legrégebbi demokráciájában azt megszokhatták! – nem érzik azt, hogy tényleg ők döntenek azon személyekről, akik aztán az életüket nagyban meghatározó döntéseket hoznak! Ha jobban belegondolunk, ez Unió addig volt igazán működőképes, amíg kifejezetten és kizárólag gazdasági együttműködési szervezetként létezett.

De a hatalom iránti olthatatlan vágy most egy politikai egységet szeretne, ami Európában lehetetlen! Nem volt erre elég példa csak az elmúlt 100 évben? 

De visszakanyarodva Farage-hoz, ő most azt mondja, hogy elsősorban Olaszország kiválására lehet majd számítani, de őket nem sokkal követhetik a magyarok és a lengyelek is, bár ezen országokban még él szerinte a szocializmusból megörökölt mítosz, hogy minden, ami nyugatról érkezik, az jó.

Azt nem tudhatjuk, hogy így lesz, vagy nem, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy egy dologban téved! Ugyanis az említett mítosz éppen mostanság dől meg a Lengyelországban, illetve Magyarországon!

Ajánlott Cikkek