Hírek Videók

Nincs fegyvere az oroszoknak…

Erről híresek. Sőt, nem is volt soha! – szeretnék ezt hinni Nyugaton. És – miután hiedelmek alapján születnek hírek, meg politikai döntések… – el is hiszik, hogy amiről álmodoznak, az úgy van. Lelkük rajta, de a tények mást mutatnak.

Borítóképen: Pantsir-Sz2 harcjármű 72V6-E4 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij V. Kuzmin, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Nem elég, hogy egyes nyugati elemzők is azt mondják, hogy az anyagháborút lehetetlen megnyerni Moszkva ellen, de ez semmit nem ér, mennek tovább a fegyverek Ukrajnának, miközben Európa stratégiai tartaléka vészesen alacsony szintre süllyedt, sőt, immár Amerikában is hiányról beszélnek…

Arról mér nem is beszélve, hogy a fegyveres támogatásnak két útja van a továbbiakban:

  • Vagy mennek a régebbi, immár senkinek sem hiányzó, ámde hatékonyságukat tekintve sokkal gyengébb fegyverek, fegyverrendszerek – amivel az egyébként sem brillírozó ukrán erők még nagyobb hátrányba kerülnek.
  • Vagy egyre nagyobb hatótávolságú, egyre hatékonyabb csapásmérőket szállít a Nyugat, amivel azt kockáztatja, hogy a háború messze kiterjed Ukrajna határain túlra…

Na de most menjünk a hírhez, ami kiváltotta a fentieket! Nézzük, mit írnak a Russzkaja Veszna újság haditudósítói:

Pantszir orosz légvédelmi rendszerek (PVO) és az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek (SAM) megérkeznek a harci zónába Kupjanszk és Izjum térségébe

„Lövedékek és S-300-asok fogják lelőni az ukrán légierő gépeit Kupjanszk és Izyum közelében” – áll a videó leírásában, amely a Harkiv régió városai felé tartó katonai felszerelések mozgását mutatja be.

A dolog nem pontosan így működik, bár meg kell mondjuk, mindkét eszköz használható támadófegyverként, de a két fegyver valójában egy rendszerként működik, ugyanis eredetileg a szovjet stratégiai rakétarendszereket rögzített, megerősített helyszíneken helyezték el. Az újabb rendszerek, mint például az Sz-300 PS/PM (SA-10/20) sokkal mobilabbak voltak, ami csökkentette a támadásokkal szembeni sebezhetőséget. Azonban, miután az S-300-as egységet megtalálták az ellenséges erők, még mindig nagyon sebezhető volt a támadással szemben. A Pantszir-Sz egyik feladata az S-300-as rakétarendszerek légvédelme.

De a lényegen ez mit sem változtat. Korábban Harkiv térségéből vissza/kivonultak az orosz erők, de mostanság mintha erősebben koncentrálnának erre a térségre is. És ehhez most látható módon küldik is az olyan egységeket, amelyekkel hatékonyabban léphetnek fel.

Nem, ez nem jó, mert sok ember halálát jelenti majd, de azt kell mondjuk, hogy a nyugati fegyverszállítások csak nem akarják elérni céljukat.

Visszautalva fenti állításainkra – tőlünk szokatlan módon! – egy német baloldali politikust idézünk, aki szerint:

Katonailag Oroszországot nem lehet legyőzni. Hacsak nem kezdjük el a harmadik világháborút. De ezt nem engedhetjük meg magunknak.

A fene meg tudja, de tényleg nagyon ideje lenne valami teljesen mással próbálkozni. Ugyanis…

Jön a hideg!

Ajánlott Cikkek