Hírek

Nincs más választás, Oroszországnak el kell ismernie a szakadár területek önállóságát?

Ennek a komoly következményekkel járó döntésnek kényszeréről beszélt Dmitrij Medvegyev, Oroszország 2008 és 2012 közötti elnöke, később miniszterelnöke, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács alelnöke – számolt be az Interfax hírügynökség. Ne feledjük, a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke maga Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke…

Borítóképen: Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin (forrás: http://www.medvedev2008.ru/downloads/7.jpg via commons.wikimedia.org, szerző: Dmitrij Medvegyev, licenc: CC BY 3.0)

Korábban megírtuk, hogy az orosz kommunista párt javalslatára a Duma egy olyan határozati javaslatot fogadott el, miszerint felszólítják Putyin elnököt arra, hogy ismerje el a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Korábbi cikkünkben szavazásra bocsátottuk, hogy a Kreml független államokként ismeri el a szakadár köztársaságokat, azok csatlakoznak a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez, és ha netán erre a reakció egy ukrán támadás lenne, akkor a KBSzSz alapszerződésre hivatkozva Oroszország (és a többi tagállam) fegyverrel védené meg a két köztársaságot.

Az eredmény (helyesebben állás, mert azóta sem zártuk le a szavazást!) azt mutatja, hogy döntő többségben vannak azok, akik úgy vélik, hogy egy lehetséges forgatókönyvet vázoltunk fel.

Ezt az idő eldönti majd (na meg Putyin…), de a lényeg az, hogy veszélyeztetve érezhetik magukat az ukránok, hiszen a lépés tényleg egyfajta változás az eddigi status quo-hoz képest. Dmitro Kuleba is érzi ezt, és azonnal jelezte is, hogy ez a lépés azt jelenti, Oroszország kilépett a Minszki Megállapodásból! Bár ezt nem mondta, csak mi tesszük hozzá, hogy innentől kezdve viszont Ukrajna sem kell, hogy tartsa magát a megállapodásban foglaltakhoz.

Igen ám, de ez utóbbi semmilyen változást nem jelent a mostani állapothoz képest, hiszen Ukrajnának egyeztetnie kellene a szakadár területek vezetőivel, választásokat kellene kiírnia a területen, illetve nagyfokú autonómiát kellene biztosítania a két eleddig el nem ismert „köztársaságnak”. Idézőjel, mert mindaddig amíg Ukrajna nem alakul át egy föderatív állammá ez egész egyszerűen nem lehetséges…

Tovább bonyolódik tehát a helyzet, ami azzal fenyeget, hogy olyan szövevényessé válik az ügy, hogy abból már tényleg nehezen lehet kijönni háború nélkül, „csupán” tárgyalóasztalok mellett egyeztetve.

A végére idézzük Medvegyev gondolatait, amik elgondolkodtatók…:

„Ők a mi országunk állampolgárai. Mindenki számára nyilvánvaló, ha például amerikai állampolgárok különböző problémákkal szembesülnek, ha csak egyiküket is elfogják valahol, Amerika különleges műveleteket hajt végre. Ezért úgy tűnik számomra, hogy a Biztonsági Tanács tagjaiként nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a tényt.”

Ajánlott Cikkek