Hírek

“Nincs más választásunk” A német energiavállalat beleegyezik az orosz rubelfizetési rendszerbe – FoxNews

Az Uniper szerint nincs más választása, mint követni Oroszország átalakítási tervét

A német Uniper energetikai vállalat engedett Oroszország követeléseinek , és élni fog a Moszkva által felvázolt rubelátalakítási tervvel annak ellenére, aláássa a szankciókat

Moszkva  azzal fenyegetőzött, hogy kikapcsolja az  európai gázellátást, hacsak a cégek nem fizetnek rubelben. A Kreml a Gazprombank orosz gázvállalattal együttműködve olyan rendszert hozott létre, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy devizát helyezzenek el egy számlán, míg a Gazprom rubelben bonyolítja le a tranzakciókat. 

Az Uniper csütörtökön azt mondta, hogy nincs más választása, mint a rendszer használata, a szóvivő pedig azt mondta a BBC-nek, hogy bízik abban, hogy a tranzakció továbbra is megfelel az uniós szabályoknak

“Cégünk és Németország egésze számára rövid távon nem nélkülözhető az orosz gáz, ennek drámai következményei lennének a gazdaságunkra nézve” – ​​mondta a szóvivő. 

A hírek szerint más európai energiacégek is azt tervezték, hogy követik a példát, és alkalmazzák az orosz rendszert. Az Európai Bizottság a múlt héten figyelmeztette a vállalatokat, hogy Moszkva terve nem sértheti a szankciókat, hangsúlyozva, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítéséhez valószínűleg az orosz irányvonalat kell követniük

A Bizottság kezdetben azt mondta, hogy a program megsértheti a szankciókat, de ezen a héten már úgy gondolják , hogy a javaslat nem feltétlenül sérti a szankciókat – írja a Reuters. 

“Célszerű lenne megerősítést kérni az orosz féltől, hogy ez az eljárás a rendelet szabályai szerint lehetséges” – áll a Bizottság dokumentumában, amely megjegyzi, hogy a vállalatoknak egyértelműen nyilatkozniuk kell arról, hogy a szerződéses kötelezettségeiket teljesítettnek tekintik, amikor letétbe helyezik. az eredetileg megbeszélt osszeget, aminek szinte mindegyike dollárban vagy euróban lenne és az orosz fél váltja azt rubelre. 

Brüsszel azt is közölte, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyek lehetővé tehetik, hogy a cégek továbbra is jogszerűen fizessenek a gázért, és ezzel nem sértik a szankciókat.

A Gazprom szerdán közölte, hogy elzárta a gázt a két EU-tagállamtól, megtorlásul az áprilisi kifizetetlen energiaszámlák miatt, amikor nem voltak hajlandók eleget tenni Moszkva követeléseinek és orosz valutában fizetni. 

“A Gazprom bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállítást az európai fogyasztóknak, Oroszország újabb kísérlete arra, hogy a gázt zsarolás eszközeként használja” – mondta Ursula von der Leyen, az EU elnöke közleményében.

“Ez indokolatlan és elfogadhatatlan. És ez ismét megmutatja Oroszország megbízhatatlanságát gázszolgáltatóként” – tette hozzá.

Von der Leyen kijelentette, hogy az EU nemzetei “felkészültek erre a forgatókönyvre”, és továbbra is szoros kapcsolatot tartanak fenn annak érdekében, hogy más lehetőségeket találjanak Lengyelország és Bulgária energiaszükségleteinek ellátására.

Ajánlott Cikkek