Hírek

„Nincs mit veszíteni”, avagy; a legnagyobb rossz…

Ezt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnökvideóüzenetében, melyben elmondta, hogy az orosz erők éjfél óta folyamatosan lövik országát, de az ukrán védelmi vonalak állnak. Érdekes, pont ez az, amitől a leginkább tartani kell, ugyanis, amikor egy háborúban úgy érzik a felek, hogy nincs mit veszíteni, akkor ott igen komoly tragédia alakulhat ki…

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozót tartott az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán New Yorkban (forrás: Президент України зустрівся з Генеральним секретарем НАТО via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Elnöki Hivatala, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

De menjünk vissza egy kicsit, és nézzük meg a Híradó összefoglalóját a témában:

„A szabadságunkon kívül nincs mit vesztenünk” – mondta az elnök. Igen, úgy tűnik, hogy akár mindent egy lapra tehetnek fel, és ez nagyon veszélyes. Tegyük hozzá; érthető magatartás ez, de ugyanakkor veszélyes és önveszélyes! Különösen akkor, ha a másik oldalon is így érzik azok a vezetők, akik döntő befolyással vannak a harc menetére! Az is igaz, hogy az ukrán elnöknek ma már nincs más választási lehetősége (vagy mégis lenne?).

Emlékezzünk vissza; az előző nagy európai háborúk során, vagy éppen közel-keleti konfliktusok során, amikor valamely fél úgy érzete, már nincs mit veszítenie, olyan eszközökhöz nyúlt, olyan stratégiát választott, ahol többé már nem volt tekintettel semmire és senkire!

Ahogy hallottuk, Zelenszkij elnök máris így érzez, míg Putyin orosz elnök esetében elég komolyaz esély rá, hogy szintén hasonlóan érezzen! Az igazi veszély pedig ebben áll!

Ezért nem jó stratégia, amikor a Nyugat fegyvereket és pénzügyisegítséget ad, ezért nem jó ötlet azt feszegetni, hogy Putyint háborús bűnösnek kiáltsák ki. Nem szabad abba a helyzetbe hozni a Kremlt, hogy azt érezze, már nincs mit veszítenie, mert olyan eszközök vannak a kezében, amivel az egész emberiségre nézve súlyos következményeket érhet el…

Nem is részletezzük, hogy mire gondolunk, és nem is folytatjuk tovább a gondolatmenetet, de meg kell kérdeznünk valamit:

Biztos abban a Nyugat, hogy Ukrajna felfegyverzésével elegendően erős lesz ahhoz Ukrajna, hogy ellenálljon az orosz erőknek?

Nos, ha erre a kérdésre nem határozott „igen” a válasz, akkor bizony nagy a baj! Mert ebben az esetben a fegyverek csak annyit jelentenek, hogy a krízis elhúzódik, és minél tovább tart annál több lesz az emberi és az anyagi veszteség!

Még egyszer le kell írnunk; Tárgyalni kell, nincs más lehetőség!

Ajánlott Cikkek