Hírek

Nocsak… Az LNG kiszámíthatatlan és megbízhatatlan?

Még az is lehet… Sőt, ha csak abba gondolunk bele, hogy a vezetéken szállított gáz esetében mind az eladó, mind a vevő kötve van a fixen telepített vezeték adottságaihoz, míg az LNG-t szállító hajók oda mennek, ahol többet kapnak a gázért, máris látszik, hogy a vevők sokkal inkább kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Borítóképen: LNG tanker (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Martian-2008, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Legalábbis Európából nézve, ahol a holland mezők kimerülőben vannak, jó, ha pár évük van, a norvég kitermelés pedig a maximumon sem képes többet biztosítani, mint az igények 20-30 százalékát.

Az Analyst nevű görög kutatóközpont szerint „ketyegő bomba” a cseppfolyósított gáz (LNG) hajókon keresztüli szállítása Európába. Az intézet elemzésében úgy vélik, a vezetékes szállításhoz képest a szállítási feltételek miatt egy kiszámíthatatlan és megbízhatatlan módszerről van szó, továbbá a szállítmányok időzítése is az iparági befektetőktől függ – írja a Makronóm.

A Analyst azt írja, hogy – miután Európában nagyságrendileg megteltek a tározók – nincs lehetőség több LNG-t fogadni, csak annyit tudnak a hálózatokon keresztül letárolni, amennyi a fogyasztás. Ennek ellenére a bolygón lévő 641 LNG-tankerből legalább 60 horgonyoz Európában, melyek állásideje napi 500.000 dollárba kerül. És mégis itt horgonyoznak…

A csökkenő hőmérséklet a fogyasztás meredek emelkedéséhez vezet majd és az európai terminálokon, ahol a kirakodási és visszagázosítási kapacitások nem elegendőek ahhoz, hogy a tartályhajókból a gázt olyan gyorsan juttassák a hálózatba, ahogy elfogy, nagy fennakadások láthatóak figyelmeztet előre a görög kutatóközpont.

Az elemzés szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a tankerek is lassan térnek vissza, mivel már az európai kikötőkben is késlekednek.

Ezen túlmenően fennáll az a veszély is, hogy az iparág spekulánsai megvárják az árak emelkedését, hogy eladják rakományaikat, amelyek a késésen kívül torlódásokhoz is vezethet a kikötőkben – hangsúlyozza az intézet.

Az intézet szerint a tartályhajós gázellátáshoz kifinomult menetrendek, megfelelő terminálok és készletigények szükségesek, az Unióban pedig ezekből semmi nem létezik. Ezért is vihar várható a láthatáron az alacsony gázárak ellenére, amelyek sokak szerint az energiaválság mérsékléséhez vezetnek

– emeli ki az Analyst.

Ajánlott Cikkek