Hírek

Nocsak! Büntethetők a jegybankárok? Nem feltétlenül…

Érdekes ügyre akadtunk. Nem ma kezdődött a per, már szinte el is felejtettük, hogy 2018-ban a rigai körzeti bíróság különböző korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt a lett központi bank elnökével szemben. Ez önmagában rendben is lenne, de Ilmārs Rimšēvičs – immár csak egykori – lett jegybankelnök ügyével kapcsolatban felmerült a mentesség kérdése, ugyanis – mint kiderült – vannak ám az egyenlőknél egyenlőbbek…

Borítóképen: Justicia – mérleg és szemkötő (forrás: ugyvedek.net)

Az ítélet meglehetősen hosszú, így nem is vettük a fáradtságot, hogy töviről hegyire végig olvassuk, ugyanakkor az összefoglaló meglehetősen érdekesre sikeredett…:

„Ha egy büntetőeljárásban eljáró hatóság azt állapítja meg, hogy a tagállami központi bank elnöke nyilvánvalóan nem a hivatalos minőségében hajtotta végre azokat a cselekményeket, amelyekkel kapcsolatban e hatóság nyomoz, az említett elnök elleni eljárás lefolytatható, mivel a bírósági eljárás alóli mentesség nem alkalmazható.

A csalást, a korrupciót és a pénzmosást így az ilyen elnök nem hivatalos minőségében követi el.”

Tudjuk, hogy a jog igen szövevényes valamivé terebélyesedett mára, és nem is vagyunk jogászok, de pusztán formál logikai alapon nem kevesebb következik a fenti mondatokból, mint hogy;

Ha egy tagállami jegybankár (ez esetben, aki az Európai Központi Bank Általános Tanácsának és a Kormányzótanácsának is a tagja volt) amennyiben hivatalos minőségében követte volna el a korrupciós bűncselekményeket, akkor megilletné a mentesség.

Ez azért nem semmi! Tételezzük fel, hogy – mint manapság éppen aktuális kérdés – a Kormányzótanács szavaz a jegybanki alapkamat mértékéről. Mostanság emelni kellene, ami sokaknak érdekében állhat, míg mások érdekeit sérti… Ha tehát egy kormányzótanácsi tag pénzt kap azért, hogy szavazatával odahasson, hogy emelkedjen (vagy éppen ne emelkedjen) a kamat, akkor mentessége van, tehát nem büntethető?

Még az is lehet, ugyanis az összefoglaló tartalmaz egy ilyen mondatot is:

„… az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló (7.) jegyzőkönyv (1) 11. cikkének a) pontja szerinti mentesség, amely az Unió tisztviselői és egyéb alkalmazottai számára az általuk hivatalos minőségükben végrehajtott valamennyi cselekmény tekintetében mentességet biztosít a bírósági eljárások alól.”

Ezek után elvárható a felelősségteljes döntéshozatal? Vagy alamit nagyon nem jól értünk?

A dokumentumok elérhetők: ITT!

Ajánlott Cikkek