Hírek

Nocsak… Macron és Scholz fenyegeti Joe Bident!

Lehet, hogy egyszer felnyílnak a szemek? Lehet, hogy egyszer Európa vezetői ráébrednek, hogy az orruknál (ha nem a t..küknél) fogva vezetik őket? Még akár az is lehet, de ha ezzel eddig is pontosan tisztában voltak, akkor a mostani fenyegetés csak egy színjáték. De ki tudja, talán ez egy olyan Európa első hangja, amit egyelőre a politikusok nem szeretnének, de választóik annál inkább!

Borítóképen: Most pedig vágd le a bikát! Ez biztosan eltalálja a medvét. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Markusszy, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Miután nyilvánosan összevesztek, Olaf Scholz német és Emmanuel Macron francia államfő találtak olyan ügyet is, amelyben egyetértenek, és gyorsan össze is fogtak. Már megüzenték Joe Biden amerikai elnöknek, hogy az Egyesült Államok tisztességtelen piaci dominanciája miatt Európa lépésekre készül – írja a Napi.hu.

Álljunk csak meg egy szóra! Mi van itt, hogy most nagy hirtelen a két papírtigris elbődült, és egyenesen Washingtont célozta meg végre hallható hangjával?

Sajnos a történet végtelenül egyszerű! Miközben Európa azon sakkozik, hogy miként éli túl a telet, és hogyan mentse meg még megmaradt gazdaságát, közben pedig…

Washington folytatja inflációcsökkentő politizálását, amely adócsökkentést és energia-előnyöket kínál az amerikai földön beruházó vállalatoknak.

Ez elég súlyos történet ahhoz, hogy még Emmanuel Macron se fogja magát vissza. Sőt – és ez már tényleg elképesztő! – Scholz is csatlakozott francia kollégájához! Az a Scholz, aki egyébként kormánya egyes pártjai nyomására, na meg önmaga irányultsága okán rendre befekszik az USA-nak…

„Ha az USA nem lép vissza, akkor az EU-nak vissza kell vágnia. A tisztességtelen verseny vagy a beruházások elvesztésének elkerülése érdekében hasonló ösztönző rendszerekre lesz szükség a vállalatok számára. Ez a lépés azzal a kockázattal járna, hogy a transzatlanti kapcsolatok egy új kereskedelmi háborúba torkollhat” – mondta Macron a párizsi ebéd után, amikor ugyan közös sajtótájékoztató nem volt, de úgy tűnik, valahogy mégis volt egyfajta egyetértés.

Scholz nem nagy rajongója Macron „Buy European Act” (Macron az amerikaihoz hasonló európai ösztönzőrendszert nevezi így) megfogalmazásának, mert annak protekcionista hangzása van. A kancellár azonban osztja Macron aggodalmát a tisztességtelen versenyelőnyökkel kapcsolatban.

A német államfő nyilvánosan azt mondta, hogy Európának nagyon alaposan át kell majd vitatnia az inflációcsökkentő törvényt az Egyesült Államokkal.

Most már csak odáig kellene eljutni, hogy Washington nem csak gazdasági, hanem politikai téren is pontosan ugyanilyen manipulatív módon lép fel Európával szemben! Igen, szemben és nem mellette, mert ma az USA a bőrét menti, és ezért hű szövetségesét is beáldozza!

Ajánlott Cikkek