Hírek

Norvégia: „Északon Norvégia a NATO!”

Norvégia az Északi-tengeren és a Norvég-tengeren évtizedek óta szemben áll az oroszokkal. Nem egy incidens volt már a két ország között a tengeren és a levegőben, de a hosszú évek alatt kialakult egyfajta status quo, amibe most – a norvégok szerint – a NATO belerondít! Az egyik volt katonai parancsnok kifejezetten azt sérelmezi, hogy amerikai P8-as megfigyelőgépek köröznek a térségben.

Borítóképen: A Fridtjof Nansen F85 osztály két egysége, a Fridtjof Nansen és a Helge Ingstad Oslo kikötőjében

Ez bizony nem más, mint egy jókora bizalmatlanság.

És van is ebben valami, hiszen Norvégia régóta „rendet tart” itt, de van egy érzésünk, miszerint a NATO (helyesebben az amerikaiak) nem adnak át olyan információkat, amit pedig a norvégok fontosnak tartanak ahhoz, hogy pontosan tudják, mi a helyzet határaik közelében! A skandináv ország külügyminisztere, Anniken Huitfeldt ezt így adta elő:

„Norvégia számára fontos, hogy katonailag jelen legyen a közvetlen környezetünkben. Mivel nagyon közel vagyunk az orosz határhoz, úgy gondoljuk, hogy ezt mi magunk tesszük a legjobban, norvég repülőgépekkel és norvég fregattokkal. Ez alapvető fontosságú számunkra. Norvégia érdeke, hogy ezeket a területeket saját maga, a norvég védelemmel felügyelje.”

A közelmúltban Jonas Gahr Støre miniszterelnök vezette norvég kormány megerősítette, hogy javítani kívánja kapcsolatait szomszédjával annak ellenére, hogy az utóbbi időben többször is komolyabb összecsapásra került sor az orosz és norvég haditengerészet között.

Igen, Osloban nem osztoznak az USA mostanában alkalmazott konfrontatív politikájában, sokkal inkább a békés egymás mellett élést célozzák. Miért van ez a különbség? Mert;

Oslo itt van Európában, egy esetleges komolyabb konfliktus pedig akár közvetlenül is érintheti, míg Washington az Atlanti-óceán másik feléről kizárólag önös érdekeit szem előtt tartva akár belemenne egy fegyveres összecsapásba is. Nekik aztán nem fáj!

Persze a norvégok ezt így direktbe nem fogják közölni, mert mégiscsak NATO-tagok, illetve részükről az Egyesült Államok irányába is adekvát, hogy jó kapcsolatokra törekedjenek.

„Azt próbáljuk elmagyarázni, hogy északon Norvégia a NATO. Az oroszok hozzászoktak a norvég repülőgépek és hajók jelenlétéhez a Barents-tengeren. Ráadásul a hírszerző szolgálat Marjata nevű hajója is ott tartózkodik. Szeretnénk, ha ez a jövőben a következőképpen lenne, és nem amerikai P8-as megfigyelőgépek, hanem sajátjaink lennének jelen az Andoya-tól keletre eső légterében.”

Andoya Norvégia nem legészakibb pontja, de innen már nincs messze Murmanszk (persze katonai értelemben), ahonnan a norvég határ légvonalban csak mintegy 100 kilométer. Hogy miért éppen ezt a területet emeli ki a volt norvég katonai parancsnok, Rune Jakobsen?

Mert ezen a területen mindenképpen át kell haladniuk az oroszoknak, amennyiben északi irányból Európa vizeire, vagy az Atlanti-óceán irányába akarnak indulni.

A norvégok pedig most azt is sérelmezik, hogy ennek a feladatnak az elvégzése mindig rájuk hárult, de amikor érezhetően nő a feszültség, akkor kiveszik a kezéből a dolgok irányítását, és egyes létfontosságú információkat!

Mint tudjuk, Norvégia nem az az ország, amit alattvalóként el lehet taposni, így érdemes odafigyelni arra, mit mondanak. Persze a NATO főhadiszállása Washingtonból kapja „konszenzusos” döntései eredményét, így bármi előfordulhat…

Nem zárnánk ki, hogy az amerikaiak ajtóstól a házba stratégiája miatt kisebb-nagyobb csetepaték legyenek a térségben… Ezt pedig már előre köszönik a norvégok!

Ajánlott Cikkek