Hírek

Nukleáris fenyegetés, avagy; pánikkeltés mesterfokon

Bejárta a sajtót a hír, miszerint a Zaporizzsja régióban található Enerhodar településen található atomerőmű Teljesen irányíthatatlanná vált, márpedig ez Európa legnagyobb atomerőműve, és pillanatnyilag igen közel van hozzá a frontvonal. Hát a nagy fenét! A zöld lobbi igazán leszokhatna a hazudozásról, mert ezzel csak saját hitelességét, így pedig a tényleges zöld fordulatot ássa alá!

Borítóképen: Enerhodar atomerőmű (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ralf1969, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Hát igen, értjük mi, hogy egy bombasztikus címre megy a klikk, de a tények akkor is makacs dolgok maradnak, ha vannak, akik nem ragaszkodnak hozzájuk. És ezen a ponton kell megjegyezni, hogy az állítás akár még igaz is lehetne, de a szokásos menetrend szerint mást mond az ukrán és mást az orosz fél.

Ez utóbbin nem érdemes sokat lamentálni, ugyanis háborúban álló felekről van szó… De az már megér pár mondatot, hogy miként keltenek pánikot az atomerőmű körül!

Az AP közölt egy cikket, melyben a Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója elmondja, hogy nem látnak rá az atomerőmű működésére, de gyanúja szerint (!!!) nem megfelelően működtetik azt, az alkatrész-utánpótlás nem megoldott, és az is aggodalomra ad okot, hogy a háborúzó felek rendre a másikat vádolja a létesítmény elleni támadások végrehajtásával.

Grossi azt mondja tehát, hogy kicsúszott Nemzetközi Atomenergiaügynökség (NAÜ) ellenőrzése alól a létesítmény, ami igen jelentős kockázatot jelent, tekintve, hogy háborús övezetben található!

Hogyan lett ebből egy olyan mondat, ami arra utal, hogy az atomerőmű elszabadult, és máris nyakunkon az atomkatasztrófa? Egyszerű ez!

A „completely out of control” mondatrészt kiragadva ezt úgy is fordíthatnánk akár, hogy az erőmű feletti kontrollt elvesztették az üzemeltetők, ugyanakkor – ha nem ragadjuk ki ezt a pár szót kontextusából! -, akkor mindössze annyit tesz, hogy az ENSZ atomellenőrzési szervezete, a NAÜ számára az erőmű „teljesen ellenőrizhetetlen”!

Márpedig a cikkben Grossi nem azt mondja, hogy elszabadultak a nukleáris folyamatok, hanem ellenőrzésre van szükség a helyszínen, hogy lássák, biztonságos, avagy nem az üzem!

Nem kell tehát megijedni, szó nincs róla, hogy egyszercsak „leolvadna” Enerhodar, ellenben arról igenis szó van, hogy a nemzetközi szokványoknak megfelelően ellenőrizni kell a létesítményt!

Csak halkan jegyezzük meg, mert ezzel biztosan kivívjuk a picsogók haragját, de a kifogásolt cikk bizony megemlíti, hogy;

„Júniusban az ukrán állami atomenergiai vállalat azt mondta, hogy Ukrajna nem hívta meg a NAÜ-t – és bármilyen látogatás legitimálná Oroszország ottani jelenlétét.”

Figyelem, nem mi mondtuk, és a korábbiak okán azt sem tudjuk pontosan, hogy ez a hír a hírben igaz, vagy sem, de ha mégis igaz lenne, akkor vajon nem jogos feltenni a kérdést, hogy;

Ki akadályozza az erőmű ellenőrzését?

Mert bizony az orosz fél nevében nyilatkozó Jevgenyij Balickij azt mondta, hogy készek fogadni a NAÜ szakembereit, és bemutatni nekik, hogy milyen protokoll alapján működtetik az üzemet, azaz állnak elébe egy ellenőrzésnek!

Ajánlott Cikkek