Hírek

Nullára esett az orosz gázszállítás a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül – Az Oroszok máris megkezdték a gázcsapok elzárását Lengyelország és Németország felé?

Reuters: Nullára esett az orosz gázszállítás a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül március 29-én .A Jamal–Európa földgázvezeték egy 4107 kilométer hosszú vezeték , amely a Jamal-félszigeten és Nyugat-Szibériában található orosz földgázmezőket köti össze Lengyelországgal és Németországgal , Fehéroroszországon keresztül . 

Nullára esett az orosz gáz szállítása a Jamal-Európa vezetéken a német-lengyel határon lévő Malnov kompresszorállomáson keresztül március 29-én, kedden délután. A Reuters közölte a Gascade szolgáltató adataira hivatkozva.

Helyi idő szerint 13:00-kor ( moszkvai idő szerint 14:00-kor ) Németországból a Malnovon keresztül a Yamal-Europe vezetéken keresztül Lengyelországba irányuló keleti áramlás 1 451 155 kWh/h volt, de ezt követően nullára csökkent. Ugyanakkor a másik két kulcsfontosságú vezetéken keresztül Európába irányuló orosz gázellátás általában stabil maradt.

TASS értesülései szerint a március 29-i , keddi aukción a Gazprom a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül Lengyelországon keresztül Németországba szállított gázt lekötötte egy teljes gáznapra március 30-án, szerdán. A Reuters szerint a tényleges szállítások sem garantáltak, mert a Gazprom nem mindig használja ki a lefoglalt kapacitást.

Március 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította, hogy az orosz gázért a “barátságtalan” országokkal kötött szerződések alapján fizetett kifizetéseket rubelekre váltsák át. Ezt követően a hatóságok képviselői és egyes európai országok energiavállalatainak felsővezetői bejelentették, hogy nem tudják rubelben fizetni az orosz üzemanyagot.

Később Putyin arra utasította a kormányt, a Központi Bankot és a Gazpromot, hogy március 31-ig “vegyenek be egy sor intézkedést a földgázszállítás fizetési szerződésekbe” a barátságtalan országokra” történő szerződések módosítására. A megrendelés szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy terveznek-e tárgyalásokat a vevőkkel. Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője pontosította , hogy a további szállítások minden “módszerének” kidolgozása folyamatban van és az függ az új szerződések aláírástól is.

Ajánlott Cikkek