Vélemény Vélemény-cikkeink

Nyelvtörvény, ukránosítás, deportálás…

Talán ideje lenne felnyílnia a szemeknek, és végre a fejére koppintani az ukrán vezetésnek! Minden egyes intézkedése egy irányba hat ugyanis; eltörölni a kisebbségeket! Tegnap az alkotmánybíróság nem talált kivetnivalót abban a nyelvtörvényben, ami a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát. Az elnöknek már a nemzeti kisebbség kifejezés sem tetszik, így – ígérete szerint… – a hamarosan érkező törvényben nemzeti közösségeknek fogják nevezni őket. Őshonos kisebbség pedig csak az lehet, amelynek nincs anyaországa, a kulturális miniszter ukránosításról beszél, a miniszterelnök-helyettes pedig deportálná a krími oroszokat!

Borítókép: Zelenszkij invitálja beljebb Anthony Blinken amerikai külügyminisztert (forrás: karpathir.com)

Amit itt látunk, hallunk, azt Európában egész egyszerűen el kellene taposni, mert az a szélsőséges állam-nacionalizmus, amit ma Ukrajna képvisel, okozott már legalább egy világháborút… Ehhez képest a Washington kegyelemkenyerén élő ukrán vezetők követelésekkel állnak elő például a németek irányába, mondván, hogy lássák el őket fegyverekkel, és fizessenek azért, mert az Északi Áramlat 2 miatt kiesnek a tranzitbevételeik. De hasonlóan viselkednek a NATO-hoz és Európai Unióhoz történő csatlakozás kérdéskörében is, követelve maguknak a jogot arra, hogy tagok legyenek, mert… Mert ők mindent megtettek, és különben is jár nekik!

Hát ingyen pedig semmi nincs, és ha az irány ez marad, akkor már odáig sem mehetnek el, hogy egyáltalán bekopogjanak! Sőt, valójában örülhetnek, hogy egyáltalán még léteznek, hiszen toprongyos gazdaságuk, és ultranacionalista vezetésük okán már régen be kellett volna avatkoznia a világnak! De nem, sőt… Európában úgy találták, hogy a nyelvtörvény aggályos, de a helyzet ismeretében mégsem emeltek kifogást! Szóval, ha esetleg valakinek nem lenne pénze, és kirabolna egy bankot, akkor nem bűnös, hiszen a helyzet kényszere okán nem lehet felelősségre vonható? Ki gondolja ezt komolyan???

De Ukrajna mindent megtehet, amíg az Egyesült Államok rajta keresztül bármikor beléphet Oroszország előszobájába… Washingtont láthatóan nem zavarják az olyan apróságok, hogy Ukrajna támogatásával éppen a saját alapértékeinek vallott emberi jogokat tiporja a sárba, hiszen Biden első külpolitikai beszédében elmondta, hogy még az ördöggel is szövetkeznek, ha érdekeik úgy kívánják! A cél szentesíti az eszközt? Nem, ezt felejtsük el, az amerikai vezetés bűnöző módjára randalírozik Európa keleti felén, a másik fele meg tapsikol örömében. Az USA elérte célját, megosztotta Európát, és egyben katonai értelemben közelebb is került Moszkvához, de a többi nem érdekli igazán!

Ukrajna csak annyi pénzt és csak olyan célokra kap, ami az amerikai érdekeket szolgálja. Az, hogy a nyugdíjasok lassan éhen halnak (ha télen nem fagynak meg…), az, hogy a kisebbségek jogait semmibe veszik, és rendszeresen zaklatják őket, nem érdekes, a lényeg, hogy a vezetés legyen zsebben! Mert bizony az nem igen látszik, hogy a gazdaságot megpróbálnák segélyekkel, hitelekkel, vagy akár befektetésekkel kirángatni a gödörből! A nagy barátság a Kijevi kormányhivatalokig, meg a hadseregig ér, ott aztán nyissz… elvágták!

Meg kell állítani valahogy ezt az ámokfutást! Vegyük észre, hogy az ukrán vezetés rémtettei tulajdonképpen legitimálják az orosz befolyást kelet-Ukrajnában, és a Krímen, mert nyugati értelemben egyébként szintén nem a legmagasabb életszínvonalat, és jogokat biztosító Oroszország is sokkal jobb feltételeket kínál állampolgárai számára!

Ajánlott Cikkek