Hírek

Nyílnak a rubel-számlák

A Gazprom Export 54 vállalati ügyfelének mintegy a fele nyitott már rubelszámlát a leszállított gáz árának megfizetésére – mondta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes csütörtökön egy moszkvai fórumon.

Borítóképen: Borítóképen: Martinlaakso gáz- és szénerőmű Vantaaban, Finnországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Joneikifi, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Körülbelül 54 vállalatnak van megállapodása a Gazprom Exporttal, vannak közöttük nagy, közepes és kisvállalatok. Adataim szerint e cégek körülbelül fele már nyitott speciális valuta- és rubelszámlát az általunk felhatalmazott bankban, amely biztosítja a valutabevételek beérkezését, a rubelre való átváltást és a rubelben való fizetést a leszállított gázért” – mondta Novak.

Azt is elmondta, hogy a következő napokban nyilvánosságra hozzák azon vevők listáját, melyek beleegyeztek abba, hogy rubelben fizessék a gázt.

„Vannak fizetési határidők, vannak előlegek, van előlegfizetés, van tényleges fizetés a szállított gázért. Ez egy elhúzódó mechanizmus. Például az áprilisi szállítások esetében a végső kifizetés májusban történik” – mondta.

Közben már kevesebb, mint 68 rubelt kell adni egy euróért, ami több, mint öt éves csúcs. De, ami talán még beszédesebb, az, hogy a háború kitörése óta az euró 22 százalékkal (!!!) gyengült a rubelhez képest.

A dollár „csak” 18 százalékot veszített a rubellel szemben, ami szintén komoly értékvesztés ilyen rövid, nem egészen három hónapos időtávon. Hozzá kell tenni, hogy ez az értékvesztés egyben azt jelenti, hogy ennyivel több eurót, avagy dollárt kell adni az orosz gázért az Európai Unió vevőinek…

Az viszont, hogy a partnerek fele már nyitott rubel-számlát, azt jelzi, hogy még így is megéri az LNG helyett az orosz gáz, vagy azt, hogy nincs elég LNG, így bármennyi is az ár, megveszik az oroszoktól.

Ajánlott Cikkek