Hírek

Nyomorognak a magyarok Nagy-Britanniában?

Most hallottuk a hírt, hogy immár 3,5 millió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze a Diaspora Aid nevű szervezetnél, ami azt hivatott biztosítani, hogy Nagy-Britanniában minél többen élhessenek szavazati jogukkal. Ez egy civil kezdeményezés, és mint olyan, természetesen azért működik, hogy segítsen, de felvetődik a kérdés, hogy ez a pénz mire elég, és hogy egyáltalán miért kell gyűjtést szervezni!

Borítóképen: Köd Westminsterben, Londonban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: George Tsiagalakis, licenc: 4.0 International , 3.0 Unported , 2.5 Generic , 2.0 Generic és 1.0 Generic)

Az a nem egészen 23 forintnyi összeg, ami a 155.000 Nagy-Britanniában élő – és feltehetően nagy részben szavazó-korú – magyarra jut fejenként, nyilván semmire nem elég, így amikor a gyűjtést szervezők ilyen bejelentést tesznek, nem nagyon értjük, hogy miért nem interpretálják ezt, hogy még CSAK ennyi gyűlt össze? De az összeg persze még emelkedhet, és értjük, hogy ha a gyűjtés tényét kommunikálják, az már önmagában reklám. De nem is ez a lényeg!

Sokkal fontosabb az, hogy aki Nagy-Britanniában dolgozik, állítólag – legalábbis az onnan jövő jelzések alapján – rettentő jól keres, sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint amikor adott esetben Magyarországon élt, és – eltekintve azoktól, akik a szocialista tömbbe tartozó Magyarországról vándoroltak ki! – éppen ezért költözött a ködös Albionba!

Most akkor vagy nem igaz az, hogy arrafelé kolbászból van a kerítés, vagy… Nincs más értelmezése a gyűjtésnek, hiszen lehet, hogy drága a közlekedés – ahogy minden más is -, de akkor meg miért kell ott élni?

Igen, az lehet vita tárgya, hogy elég lehetőséget biztosít Magyarország, avagy sem a Nagy-Britanniában élők számára, de ha már gyűjtést rendeznek valahol azt inkább Erdélyben kellene megtenni, mert ott bizony biztosan sokkal rosszabb anyagi körülmények között élnek a magyarok!

De ezt a vitát mi nem nyitjuk ki, továbbra is azt mondjuk, hogy mindenki éljen választójogával, és szavazzon belátása szerint, akár ő lépte át a határt, akár a határ lépte át őt…

Ajánlott Cikkek