Vélemény Vélemény-cikkeink

Nyugaton már megoldották!

Nyugaton, így Angliában is mindent visz az egyén szabadsága, nincs gyülöletbeszéd, a rasszizmus szót meg csak onnan ismerik, hogy az UEFA ezért büntette a magyar szurkolókat. Vagy mégsem? Nos, az angolok a maguk sunyi módján másképp működnek; a stadionan úgy viselkednek, mint az úri szalonokban szokás, de azon kívül… Azon kívül dán szurkolókat vernek, majd, ha már nem találnak egyet sem, akkor egymást, és a város igyekeznek lerombolni, az EB-döntőn tizenegyeseket kihagyókra pedig rasszista komment-cunamit szabadítanak…

Borítókép: A lengyel játékosok a térdelés helyett a mezükön szereplő “UEFA respect” feliratra mutattak (forrás: Catherine Ivill / Getty Images Hungary)

Nos, a három játékos, aki kihagyta büntetőjét – név szerint Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka – semmiképpen sem a bőrszíne okán rontott, hanem azért, mert abban a pillanatban, amikor a legnagyobb koncentrációra lett volna szükség, nem voltak lélektani szempontból megfelelő állapotban.

Nyilván mindegyikük képes berúgni egy tizenegyest, és pontosan tudható, hogy egy büntető-párbaj már nem technikai-taktikai alapon dől el, ezen a szinten kizárólag lélektani tényezők függvénye a siker, avagy a bukás! Persze a vesztes fél szurkolóinak fáj a döntő elvesztése, de a sokat ekézett magyar szurkolóktól kellene inkább tanulni, hogyan is kell kezelni bizonyos szituációkat.

Példaként a németek elleni csoportmeccsünket tudjuk felhozni. A 66. percben 1:0-ás magyar vezetésnél Gulácsi Péter rosszul jött ki (kicsit alászaladt a labdának, azt nem érte el), így Mats Hummels elfejelte azt, éppen Kai Haverz elé, aki megszerezte a német egyenlítő gólt. És mi történt? Az égadta egy világon semmi! Senki nem átkozta el, senki nem jött a szivárvány családok mellett állás foglaló hálóőr ezen megnyilvánulásának kritikájával. Abban viszont teljes volt az egyetértés, hogy a „Gula” kiváló kapus, de ez most nem sikerült. És ennyi…

És még egy; a magyar csapat kiesett a selejtező-csoportból a franciák és németek elleni döntetlen, valamint a portugálok elleni vesztes meccseken szerzett két ponttal, de senki nem követelte a fejét Loïc Négo-nak, vagy éppen Marco Rossi-nak! Érdekes ugye? Ja, azért nem mert „nagy csapatok” ellen játszottunk? Igen, de a németek ellen kétszer is vezettünk, de a franciák elleni 1:1 alkalmával is mi szereztünk vezetést!

Ugye-ugye… Az angolok szépen megoldották ezt a kérdést, pontosan látszik… Igen, besöpörték a problémákat a szőnyeg alá, és véleményterrort vezettek be. De ez nem old meg semmit, sőt!

A három játékos közösségi felületein, posztjaik alatt rengeteg rasszista megjegyzést kapnak, valamint banános emojikat használnak. Az angol szövetség jellemző módon reagált, amikor közölte, hogy akik ezeket az ordenáré beírásokat elkövették, nem is a csapat szurkolói… Szánalmas próbálkozás!

Egyébként az angol játékosok rendre térdre ereszkedtek meccseiken a rasszizmus ellen így tiltakozva… A kampány lement, de úgy tűnik, célt tévesztett, mint a kihagyott büntetők!

Ajánlott Cikkek