Hírek

Nyúlás, vagy a jog érvényesítése?

Nem tudjuk a választ… Ukrajna nem az az ország, ahol a jog feltétlen érvényesül, legyen szó akármilyen rezsimről. Most a kijevi bíróság elrendelte Petro Porosenko volt ukrán elnök vagyonának befagyasztását annak az eljárásnak a részeként, amelyben hazaárulással vádolták meg. Biztos jól jön a költségvetésnek, vagy azoknak az oligarcháknak, akik persze nem azok, mert ugye arra is van törvény, hogy kik azok, és vannak olyan gazdagok, akik nem oligarchák, na meg vannak, akik azok. A jog egy érdekes dolog…

Borítóképen: Porosenko és Zelenszkij (forrás: mandiner.hu)

A dolog érdekessége, hogy a lefoglalás azután egy nappal történt, hogy Porosenko bejelentette, hazatér. Ukrajnát még decemberben hagyta el, amikor megvádolták hazaárulással. Azt nem tudni pontosan, hogy mi motiválja a hazatérésben, de minden esetre tudjuk, hogyan nyilatkozott vagyona lefoglalásáról:

„Ez a jogellenes döntés súlyosbítja az országban uralkodó politikai válságot.”

Ezen kívül kifejtette, hogy nem azért tér vissza Ukrajnába, mert meg akarja védeni magát Zelenszkijtől, hanem azért, hogy megvédje Ukrajnát a hozzá nem értő vezetéstől, és a külső agressziótól. Van ebben valami…

A politikusoknál persze soha nem tudhatjuk, de Porosenko képes lenne megédeni Ukrajnát az agressziótól, hiszen oroszbarát figurája az ukrán politikai életnek, de ennek lehet, hogy a szakadár területek önállósága, vagy legalábbis nagyfokú önkormányzó jogkörei lenne a következménye.

Véleményként fogalmazzuk meg, hogy ez különben kinek fájna? Mit veszítene azzal Ukrajna, ha egy szövetségiköztársaság formát venne fel, ahol a tagköztársaságok – köztük a mai szakadár területek, na meg Kárpátalja! – részben önálló döntéshozatali jogkörrel rendelkeznének?

Véleményünk szerint semmit, „csak” azt, hogy megoldódna az a probléma, ami most úgy tűnik megoldhatatlan Zelenszkijjel, meg azzal az ukrán vezetés részéről tolt dogmával, hogy Ukrajna csakis egy erősen központosított, egynemű állam lehet!

Nem állítjuk, hogy az oroszok nem ludasak a dologban, de azt igen, hogy Ukrajna hozzáállása sem hat a megoldás irányába, csak még inkább elmérgesíti a viszonyt, miközben nagyjából senki nem áll szóba Kijevvel, hiszen pár nap múlva Putyin és Biden elnökök tárgyalják ki, hogy mi is legyen Ukrajna sorsa – ha egyáltalán erre sor kerül a kazahsztáni történések árnyékában…

A vádakról meg annyit, hogy ha Porosenko a szakadár területekkel üzletelt is, azt lehet, hogy éppen azért tette, amit Zelenszkij nem hajlandó megtenni az oroszokkal.

Lehet, hogy azért vett szenet, mert tudta, hogy szén nélkül megfagynak az emberek. Ez lehet, hogy nem érdekli Zelenszkijt, amikor Moszkva bajszát tépkedi, aki cserébe „igen finoman bánik” az Ukrajnán keresztül történő gázszállításokkal?

Nem tudjuk, nyilván Porosenko sem egy ma született bárány, de ugyanez igaz Zelenszkijre is. Lassan tényleg felmerül a kérdés, hogy szükség van egy olyan országra Európa keleti felén a jelenlegi formájában, mint Ukrajna?

Ajánlott Cikkek