Vélemény Vélemény-cikkeink

Ökológiai katasztrófa Mutyisztánban

Kezdjük a végén: a Tulcea megyei Smârdan határában a vizenyős, mocsaras talajban elásott birka-tetemek miatt az anthrax (lépfene) nevű betegség baktériumának spórái a megengedett értéknél 300 százalékkal nagyobb mértékben fordulnak elő, ami egy ökológiai katasztrófahelyzetet eredményezhet. Hogy fordulhat ez elő egy európai országban? Sehogy, ez itt kérem Mutyisztán!

Ez az egész történet mintapéldája annak, hogy egy ország hogyan fullad bele saját korrupt működésébe, ahelyett, hogy – kihasználva adottságait – tényleg felépítene egy olyan erős országot, mint ami csak hagymázas elképzeléseikben létezik. Ott kezdődött a dolog, hogy 2019 végén, nem sokkal azután, hogy elhagyta a midiai kikötő rakpartját, a palaui bejegyzésű Queen Hind az oldalára fordult, rakterében 14.000 élő birkával. A szállítmány soha nem ért Szaúd-Arábiába…

2019. november – a Queen Hind az oldalára fordul

A mentést megkezdték, de összesen talán 200 állatot sikerült megmenteni, a többi vízbe fulladt. Ezen a ponton mintha elengedték volna a történetet a hatóságok, hiszen csak 2020 februárjában vontatták partra a hajót, az akkorra erősen oszlófélben lévő tetemekkel együtt. Már a tengerben is komoly ökológiai károk keletkeztek, de a legelképesztőbb fordulat csak ezután jött!

A környezetszennyezés további megakadályozására jelentkező cég vállalta, hogy elhamvasztja a tetemeket, ehelyett azonban egy mocsaras területen – meglehetősen sekély gödrökbe – elhantolták szerencsétlen bárányok tetemeit.

A vizsgálat részeként feltárt sekély sírhant…

Azóta több vizsgálat is indult, és a következő megállapításokra jutottak:

  • A hajó túlterhelt volt.
  • A fuvarokmányokban jóval kevesebb állat szerepelt.
  • Az ügyintézés egyetlen eszköze a kenőpénz volt, ami az állategészségügyisektől a vámügyig, a határőröktől a kapitányig terjedt.
  • Az elhamvasztással megbízott vég pedig egyszerűen zsebre vágta a hamvasztásra kapott pénzt, és helyette töredékébe kerülő elhantolást választotta.

Az egész történet következménye az anthrax félelmetesen magas koncentrációja, ami állara és emberre egyaránt veszélyes, nem beszélve arról, hogy most – még magasabb költséggel! – ki kell hantolni a tetemeket, és tényleg el kell őket égetni végre… Figyelem! Az egészben az a legrosszabb, hogy ha a hajó nem borul fel, semmi nem derül ki, és – ahogy az már megszokott arrafelé – csalók gazdagodnak meg az egészből…

Kicsit tágítva a képet, azt látjuk, hogy miközben az ország a legnagyobb élőállat-exportőr Európában, a kiszállított élőállatokból készült feldolgozott termékekből behozatalra szorul! Látni kell azonban, hogy fentiekben leírt szereplők egyikének sem érdeke a hazai feldolgozás, ahogy valószínűleg az állatokat nevelőknek sem, akik szintén benne lehetnek a láncolatban, hiszen a többlet-rakományt csak úgy lehet elrejteni a hatóságok szeme elől, ha az már a nevelő gazdaság papírjaiban sem szerepel!

Mutyisztán így működik… Semmi és senki nem akarja, hogy érdemi fejlődés legyen, mert egy csúszópénz mentes gazdaságban dolgozni kell, és sötét üzelmekkel nem nagyon lehet jelentős vagyonra szert tenni. Annak „csak” az lenne a hozadéka, hogy nem egy-két bűnöző gazdagodna mocskosul, hanem az egész társadalom jóléte növekedne szép lassacskán.

De Mutyisztánban ezt nincs ideje kivárni senkinek…

Ajánlott Cikkek