Hírek

Olaf Scholz: „Ez nem lehet ürügy”

Mármint a szankciók feloldására nem lehet ürügy, azaz Fehéroroszország beleegyezése a gabona Ukrajnából a balti országokba történő átszállításához a területén nem ad jó okot a Minszk ellen bevezetett szankciók feloldására – legalábbis a német kancellár szerint. Azt nem tudjuk, hogy a német legfelső vezető mikor kapott jogot arra, hogy a balti országok és Minszk nevében eljárjon, de mégis ez történt…

Scholz nyilatkozatának előzménye, hogy a múlt héten Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy kész segíteni a gabona exportjában, fehérorosz területen keresztül a balti országok kikötőibe. Megjegyezte:

Ebben az esetben szükséges, hogy ezek a kikötők nyitva legyenek a fehérorosz áruk számára.

„Ez nem lehet ürügy a szankciók feloldására” – mondta Scholz a vilniusi sajtótájékoztatóján. Arról nem tudunk, hogy mi volt erre a megszólalásra a reakció, de érdekes, hogy;

A német kancellárnak úgy tűnik, nem fontos az, hogy van mit ennie a balti országok polgárainak, vagy sem…

A kancellár ugyanakkor nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy magának Ukrajnának a kikötőin keresztül is megoldást találjanak a gabonaexportra. Megjegyezte: a tervek szerint ehhez az ENSZ-t is bevonják.

Érdekes, hogy az nem említette, Oroszország és Törökország bejelentették, hogy biztosítják az ukrán gabona fekete-tengeri szállítását… Vajon miért nem?

Ajánlott Cikkek