Hírek

Olaf Scholz kettős játéka

Több mint két héttel azután, hogy a német kormány megígérte, hogy Gepárd tankokat szállít Ukrajnának, a folyamat tovább késett. Amint a WELT Kijevből megtudta, fontos belső kötelezettségvállalások nyilvánvalóan hiányoznak. A szálak a szövetségi kancellárhoz vezetnek – írja a Welt.

Borítóképen: Álcázott Gepard légvédelmi tank – 1986, NATO-hadgyakorlat (forrás: Bundesarchiv via commons.wikimedia.org, szerző: Arne Schambeck, licenc: CC BY-SA 3.0 DE) A kép illusztráció

A szövetségi kormány láthatóan késlelteti nehézfegyverek szállítását Ukrajnába azzal, hogy a kijevi kormányt kétségek között hagyja. Christine Lambrecht (SPD) védelmi miniszter eddig legalábbis arról nem tájékoztatta az ukrán kormányt, hogy Kijevnek magának kell megrendelnie a már április 26-ra ígért Gepard légelhárító harckocsikat a Krauss-Maffei Wegmann fegyverkezési vállalattól (KMW). A WELT ezt kijevi kormánykörökből értesült.

Éppen ellenkezőleg: Kijev kormánykörök szerint Lambrecht háza eddig azt közölte Ukrajnával, hogy Kijev közvetlenül a szövetségi kormánytól kapja meg a tankokat. Lambrecht ukrán kormánynak tett nyilatkozatai tehát alapvetően különböznek a nyilvánossághoz intézett bejelentéseitől.

„Május 6-án a védelmi minisztérium „nem tudja, hogy a bejelentett Gepard légvédelmi berendezéseket mikor szállítják Ukrajnába” – idézi a Welt a német katonai osztály válaszát Serap Güler képviselő megkeresésére.

A lap szerint alighanem Scholz mozgatja a szálakat, feltehetően ő késlelteti az ügyet lebonyolítását.

Ajánlott Cikkek