Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Olajat kerestek, de sokkal értékesebbet találtak! A Zsóry-fürdő története

Nem mindenütt adatik meg, hogy a gyógyvíz magától törjön a felszínre, de az sem adatik meg bárhol, hogy olyan értékes kincset rejtsen a föld, melyet – a fúrást végző emberek nagy meglepetésére! – 1939. február 25-én találtak Zsóry Lajos középbirtokos, főszolgabíró, országgyűlési képviselő, magyar királyi gazdasági főtanácsos földje mélyén!

Borítóképen: A fürdő különböző korokban

Miért voltak meglepettek a fúrást végző szakemberek? Nos, egyáltalán nem vizet kerestek, sokkal inkább egy akkor értékesebbnek tartott anyagot, méghozzá a kőolajat. Micsoda szerencse, hogy mást találtak! Az olajkutat nagy valószínűséggel rég kitermelte volna (lerabolta volna…) valamely korban egy erre járó idegen hatalom, de a víz a mai napig kiváló gyógyulási lehetőséget kínál az ide látogatóknak, nemkülönben kiváló bevételt termelve a városnak, és lakóinak.

Elől középen Anna szász királyi hercegnő és Habsburg József Ferenc főherceg. Az álló sorban jobbról a második Zsóry Lajos földbirtokos, országgyűlési képviselő, az ötödik gróf Festetich Pál. Fotó: fortepan.hu

Mezőkövesden vagyunk, Matyóföld fővárosában, pontosabban a város nyugati határszéle mentén kialakult Zsóryfürdő városrész területén.

Azt nem tudjuk, hogyan és mikor egyszerűsítették le a nevet, és hagyták el az „y”-t, de ez talán nem is fontos, minket sokkal jobban érdekel az a történet, ami a mai napig is meghatározója a város életének.

Zsóry Lajos 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajfeltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajat, de 1939. február 25-én 875 m mélységből, triászkori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel.

A kút percenként előbb 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 °C-os vizet adott.

Zsóry Lajos kifizette a fúrás során földbe helyezett csövek ellenértékét, s így 1940. január 1-jétől palackozott formában hozhatta forgalomba az ásványvizet, majd…

1940 júliusában megnyitotta az első 35×18 méteres fürdőmedencét, amely most uszoda.

Még ugyanabban az évben elkészítették a víz vegyelemzését és gyógyhatásainak vizsgálatát. A későbbi ismételt vizsgálatok is egyértelműen igazolták, hogy a mezőkövesdi ZSÓRY termálvíz értékes ásványvíz, nevezetesen kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz, amely igen jelentős szulfidion-tartalmánál fogva a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik.

A gyógyvíz összetétele

A Zsóry gyógyvíz kémiai hatását a jelentős kalcium-, magnézium-, klorid-, hidrogén-karbonát- és szulfidion-tartalma határozza meg. Az összes oldott ásványi anyag tartalma 3,5–3,89 g/l, amely magasan meghaladja az ásványvízzé nyilvánítás 1 gramm/liter értékét. Az átlag 15,5 mg/l szulfidion-tartalma a legmagasabb Magyarország összes kénes gyógyvizei között.

A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek, beleértve a koszorús erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát, ezáltal csökken azok koleszterintartalma és így az érelmeszesedés veszélye is. A kénes fürdő gyulladáscsökkentő hatású. Élénkíti a légzést, javítja az anyagcserét, a degeneratív ízületi betegségeket gyógyítja.

A szulfidion bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is szerepet játszik. A Zsóry-víz kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát-tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású. Magas kloridtartalma fokozza a szervezet ellenálló-képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van.

Gyógyhatását tekintve a gyógyvíz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő.

Mezőkövesd — Zsóry-fürdőgyógymedencéje (1961)

Az első fúrást az 1960–1970-es években további három, majd 1988-ban még egy követte. A kutak ellátják a jelenlegi 11 hektáron fekvő fürdőegységet. Az Egészségügyi Minisztérium 1968-ban a ZSÓRY I. és II. sz. hévízkutak vizét gyógyvízzé, 1983-ban a Mezőkövesdi Gyógy- és Strandfürdőt országos jelentőségű gyógyfürdővé nyilvánította. A Zsóry-fürdőtől 400 m-re 1986-ban 156 ágyas Megyei Reuma Kórház épült, amelynek legfőbb terápiás lehetőségét, a balneoterápiát szintén a fürdő biztosítja.

1994-ben lebontották a régi kabinok maradványait és helyükön stílusában az uszodához illeszkedő 8 egységes pavilonsort építettek. 1997-ben új légkondicionáló berendezést szereltek fel a gyógyfürdőben, valamint az öltözőjének teljes felújítása is megtörtént. Az uszodába padlófűtést szereltek be és szaunát építettek.

1999-ben új gyógyfürdőbejáratot készítettek, valamint fűtéskorszerűsítés, 2000-ben a hullámmedence burkolatának teljes cseréje történt, 2001-ben pedig egy új 100 m³-es gyermekmedencét építettek. 2004 májusában átadták az új gyógyászati részleget, valamint az új csempézett szabadtéri gyógymedencét. Elkészült az élménymedence, öt dögönyözővel, egy gombával és pezsgőpadokkal. Átadták a fedett részben található hatszemélyes jakuzzit. 2005-ben készült el a körmedence burkolatának cseréje, valamint új élményelemekkel is bővült, úgymint csúszda, zuhatagok, sodrófolyosó.

Egy fotó 2020-ból, amikor a járvány okán zárva volt a fürdő (is)

Ma már természetesen van úszásra is kiváló, nem melegvizes medence is, de továbbra is a gyógyvíz az, ami leginkább idevonzza a vendégeket, még akkor is, ha ma már az élményfürdő funkciók is jelen vannak:

Ajánlott Cikkek