Hírek Magyarok a világban

Olajembargó: Magyarország feltételei

Az Európai Bizottság ötlete az Oroszországgal szembeni olajembargóra csak akkor fogadható el Magyarország számára, ha ez minket nem érint. Vagyis a csak a tengeri szállításra vonatkozó embargót hajlandó a magyar kormány támogatni – jelentette ki Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ellenkező esetben a teljes embargó magyar gazdasági hatásának ára több milliárd euró is lehet, amit Brüsszeltől várnának.

Az Európai Bizottság kőolajimportra vonatkozó javaslatának elfogadása a magyarországi energiaellátás biztonságát teljesen lerombolná, felérne egy atombombával, és 55-60 százalékos üzemanyagár-emelkedést hozna, ami pedig az összes termék árában idővel megjelenne, ezt a gazdasági hatást pedig Magyarország és a magyar emberek nem bírnák el – állapította meg Szijjártó Péter, aki a Facebookon jelentkezett be, hogy ismertesse a magyar álláspontot a témában, amelynek a lényege az, hogy

a magyar kormány akkor hajlandó támogatni az olajembargót, ha az minket nem érint.

Mint mondta, az eredeti, teljes embargóra vonatkozó javaslatot „csak akkor tudjuk megszavazni, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol”. Fel is sorolta, hogy ez a megoldás jelentős összegű támogatást jelentene valójában. “Nemcsak a finomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátoroszágon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

via HVG

Ajánlott Cikkek