Hírek

Olajembargó: Nem sikerült… Jaj, de sajnáljuk! A nagy francot!

Az EU-nagyköveteknek nem sikerült kompromisszumot kötniük az Oroszországgal szembeni olajembargó enyhébb változatáról az EU-csúcsot megelőző rendkívüli ülésen. Ezt május 29-én jelentette be az Európai Unió képviselője a Reutersnek.

Borítóképen: A Lun-A (Lunszkoje-A) platform, 15 km-re a Szahalin-sziget északkeleti partjaitól, 48 méteres vízmélységnél (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Russian.dissident, licenc: CC0 1.0)

Az Európai Unió képviselőinek vasárnap nem sikerült megállapodniuk az orosz olajra vonatkozó embargóról, de hétfőn délelőtt folytatják a tárgyalásokat, mivel arra törekednek, hogy a hétfő délutáni EU-csúcsra készen álljanak a megállapodás.

Mint megjegyezték, az oroszellenes szankciók hatodik csomagjának előkészítése keretében tárgyalják a tankerekkel szállított orosz olaj embargóját. Az olajvezetékeken keresztüli szállítások változatlanok maradnak.

Emellett források jelezték, hogy az EU vezetői a május 30-31-i brüsszeli csúcstalálkozón megvitatják az Orosz Föderáció befagyasztott vagyonának elkobzásának lehetőségét.

Az uniós országok tárgyalják az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint az év végéig meg kellene tiltani az orosz olaj EU-ba történő tengeri szállítását. Ez kivételt jelent a Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot ellátó orosz „Druzsba” vezetéken keresztül szállított olaj esetében. Amint arról a Bloomberg előző nap beszámolt, a vezeték elzárása 2024 júniusára vagy decemberére tolható el.

Nagyon jó, 2024 az az időpont, amikor már az egésznek semmi jelentősége nem lesz!

Ajánlott Cikkek