Hírek

Olajembargó: Nézzünk már a térképre!!!

Ez csak egy elmélet, de eléggé szemet szúr a dolog… Az Unió döntéshozóitól kiszivárogtatott információk alapján Magyarország és Szlovákia mentességet kap a szankciók bevezetése alól. A többiek viszont – majdnem mindenki – bevezetnék a jövő év elejétől!

Borítóképen: Olajszivattyú Oroszországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Acodered, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Aztán persze jönnek-mennek mindenféle hírek – bőven ellentmondva egymásnak! -, de valami ilyesmi látszik körvonalazódni. Igaz, hogy a két ország olajfüggősége a legnagyobb, de Finnország vagy Észtország – 2020-as adatok alapján! – orosz olajtól való függése meghaladja Magyarországét. Azért éppen 2020-at vettük alapul, mert akkor még nem kezdődött el az a folyamat, ami a mai olajembargó ötletéig vezetett.

Mennyiségét tekintve egyébként nyilván Németország a legnagyobb vevő, de „csak” a német olajimport harmada érkezik Oroszországból.

Ha a fenti bejegyzésben megtekintjük a térképet, jól látható, hogy Európát alapvetően a Barátság kőolajvezeték látja el olajjal. Hát annak a déli leágazása nem éppen Szlovákiába és Magyarországon lép be az Európai Unióba? De…

Ebből aztán következik pár dolog:

  • Ha az állítólag felkutatott alternatív beszerzési források mégsem tudnak elegendő olajat szállítani, a Barátság kőolajvezeték déli ágán lehet pótolni.
  • Onnan hozzávetőleg bármely európai országba el lehet juttatni az olajat.
  • A Lengyelországban belépő, a Barátság északi ága kimarad a „játékból”, mert a lengyelek politikai imágóját rombolná, ha ugyan nem vesznek orosz olajat, de szállítják azt.

Mi következik ebből?

Nos, a szankció alóli mentesség nem egy kegyes engedmény, hanem pusztán a nyugati országok önzésének megnyilvánulása.

Innen meg egyből ott vagyunk, hogy nagyon gyorsan le kell állni Magyarország gyalázásával, és fordítani kell a kommunikáción, mert ha a két ország mentessége mellett vezetnek be szankciókat, akkor bizony el is fogják várni, hogy segítsünk, ha baj van!

A térkép egyébként nem ábrázolja a másodlagos összekötéseket, illetve a kisebb vezetékeket, de a lényeg, hogy Magyarország és Szlovákia lesz az Európai Unió országainak a kiskapu ahhoz, hogy mégiscsak lehessen orosz olajat vásárolni.

Persze akkor már, mint magyar, vagy szlovák olajat veszik meg, ahogy a lengyelek a gázvásárlást is intézik…

Azt pedig csak így a végén jegyezzük meg, hogy nyilván lesz tranzitdíj! 😉

Ajánlott Cikkek