Hírek

Olajembargó: Oroszország nem esik kétségbe

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében így ír: „Megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében.”

Borítóképen: A Barátság kőolajvezeték felszíni szakasza (a Sztrij folyón) Rozgirche falu közelében (Skolevsky, Volaistoy) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: участник Водник, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Ez persze csakis úgy volt lehetséges, hogy a magyar kormány akaratát is érvényre juttatta, ugyanis a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte a megállapodást, és közölte: a megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni.

Az orosz külügy nem természetesen hagyta szó nélkül a dolgot, Jevgenyij Ivanov, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese a RIA Novosztyinak a következőket nyilatkozta:

„Az Európai Unió Oroszország politikájából teljesen hiányzik a józan ész és a racionalitás. Az EU irányvonala azon a politikai feladaton alapul, hogy bármi áron szolidaritást mutasson a kijevi rezsimmel, növelve az Oroszországra nehezedő jogellenes szankciókat.”

A külügyminiszter-helyettes szerint ugyanakkor az Európai Unió kész figyelmen kívül hagyni azokat a sokmilliárdos veszteségeket, amelyeket saját tagállamai állampolgárai és vállalkozásai szenvednek el az ilyen rövidlátó akciók következtében.

Ezt lehetne minősítgetésnek is bélyegezni, de lássuk be; Oroszország és Ukrajna (helyesebben Oroszország és az Egyesült Államok!) Ukrajnában vívott háborújának árát nem kötelessége megfizetni Európának!

Ha tényleg Ukrajnáról lenne szó, megfontolható lenne a szolidaritás, de Ukrajna „csak” harctér és Washington előretolt hadteste, viszont ez a történet korántsem róluk szól!

A politikai vonatkozások után nézzük meg a gazdasági hatásokat. Az oroszok láthatóan nincsenek kétségbe esve, amit jól mutat, hogy Mihail Uljanov, a nemzetközi szervezetek bécsi képviselője az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a Twitteren üzent:

„Mint tegnap helyesen mondta, Oroszország más importőröket fog találni. Figyelemre méltó, hogy most ellentmond saját tegnapi kijelentésének. A gondolkodásmód nagyon gyors változása azt jelzi, hogy az EU nincs jó állapotban.”

Bizony, az EU már most sincs jó állapotban, és ez csak romlik majd, ha az embargó beindul… Öngyilkos üzemmód? Igen, az EU határozottan szuicid jellemvonásokat mutat és nem veszi észre, hogy Peking és Washington röhög a markába…

Ajánlott Cikkek