Hírek

Olasz javaslat – orosz válasz

Olaszország az első szakaszban tűzszünet megkötését javasolta, amely megnyitja az utat a további béketárgyalások előtt. Tervezik továbbá a front demilitarizálását és tárgyalásokat javasolnak Ukrajna nemzetközi semleges státuszáról. Ezek után az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus „területi kérdéseit” vitatnák meg, valamint egy olyan megállapodást megkötését javasolják Európa békéjéről és biztonságáról, amely szabályozná az Oroszország és Ukrajna közötti kapcsolatokat.

Borítóképen: Állami kitüntetések átadásának ünnepsége a Kreml Katalin termében. Marija Zaharova Barátság Renddel jutalmazták (forrás: Kremlin.ru / commons.wikimedia.org, szerző: Az orosz elnöki sajtó és információs hivatal, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

„Az ukrajnai konfliktus megoldására tett olasz javaslatok nincsenek összhangban a valósággal – mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, majd hozzátette, hogy a helyzet megoldására javasolt lehetőségeket „nehéz komolyan venni”.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország Biztonsági Tanácsának alelnöke korábban „olcsó konstrukciónak” nevezte Olaszország terveit az ukrajnai helyzet megoldására. Véleménye szerint a helyzet békés rendezésére a NATO érdekében megalkotott tervek készítőit „bizonyos irányba” el kell küldeni.

Olaszország még május közepén átadta António Guterres ENSZ-főtitkárnak az ukrajnai békés rendezés négy szakaszból álló tervét, amit most az oroszok is véleményeztek, és a véleményekből úgy tűnik, nem ez lesz a megoldás…

Ajánlott Cikkek